Hamdija Lipovača, bivši gradonačelnik Bihaća i bivši premijer Unsko-sanskog kantona, tvrdi da je, ne samo izbačen iz Glavnog odbora, već i iz članstva iz Socijaldemokratske partije (SDP) i da je sve saznao sasvim slučajno.

Najavio je i tužbu.

Tvrdnje je objavio jučer, na Facebooku, a njegov post objavljujemo u cjelosti:

“Kako se priprema sjednica GO SDP BiH???

Zadnji dan mjeseca januara na svoj e-mail sam dobio obavijest o održavanju sjednice GO SDP BiH čiji sam član . U e-mailu je naznačen datum održavanja sjednice, te rečeno da će dnevni red i materijali biti naknadno dostavljeni. Jučer mi jedan član GO reče da je dobio dnevni red. Ja pogledah u inbox, nema ništa.

Jutros pozovem u Sarajevo, javi mi se gđa Spomenka koja mi reče da joj je njen ŠEF NALOŽIO DA MOJE IME SKINE SA MAILING LISTE. Pokušao sam dobiti predsjednika GO Sašu Magazinovića, bezuspješno.

Jedan drug, uposlenik Partije mi je u poruci objasnio da je KOLEGIJ PREDSJEDNIŠTVA (nespostojeći organ) razmatrao koga treba, a koga ne treba pozvati i da je taj, nigdje priznati organ, donio stav da ja više nisam član ne samo GO nego i SDP BiH. Cijeneći Statut koji kaže da se jedan član može brisati ako je član druge stranke ili na listi druge stranke ili nezavisni kandidat, te da Predsjedništvo nije predložilo, a GO usvojio moje brisanje ili isključenje iz Partije, jasno je da je prekršen Statut, da je odluka nestatutarna. O toj odluci nisam dobio nikakav akt kako bih se mogao žaliti.

Smatram da je u pitanju želja za kontrolom sutrašnje sjednice i sprječavanje da se postave razna pitanja. Tražim pismenu odluku ove zloupotrebe Statuta i funkcija u Partiji, a poručujem da sam ja četvrta generacija Partije u porodici, da Partija nije ničije vlasništvo, te da ću kod nadležnog suda podnijeti tužbu.

Ovakav odnos odstrela i poniženja ljudi koji su sebe urezali u Partiju, od “drugova” iz Krajine i blagoslov “najužeg rukovodstva” u Sarajevu, je više nego poguban i sraman. Aferim, drugovi.”

Iz SDP-a se dosad nisu oglasili ovim povodom – u trenutku pisanja ovog teksta traje sjednica Glavnog odbora ove partije.