Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH Đorđe Radanović upozorio je da bi premještanje migrantskih centara iz Bihaća u nenaseljena područja Unsko-sanskog kantona – predratna srpska sela, predstavljalo direktni atak na Aneks sedam Dejtonskog sporazuma koji se odnosi na povratak.

“Time bi se sprečavao povratak Srba na prijeratna ognjišta, a i sadašnji stanovnici drugih, susjednih sela bili bi na udaru migranata, jer je bilo primjera da su migranti upadali u kuće i štale, da su pljačkali i napadali djecu”, rekao je Radanović Srni.

Prema njegovim riječima, nenaseljena područja su isključivo srpska sela, jer u Unsko-sanskom kantonu ne postoji nijedno bošnjačko selo koje je nenaseljeno.

Radanović ističe da bi premještanje migranata iz Bihaća u nenaseljena područja Unsko-sanskog kantona, koje je najavio premijer Kantona Mustafa Ružnić, predstavljalo neustavnu odluku, jer su za vođenje migrantske politike nadležne institucije BiH, a ne niži nivoi vlasti.

“Riječ je o srpskim selima koja su 1992. godine ili 1995. ostala prazna jer je Peti korpus takozvane Armije BiH protjerao Srbe sa tog područja”, rekao je Radanović i podsjetio da je protiv komandata ovog korpusa Atifa Dudakovića potvrđena optužnica za protjerivanje Srba iz Bihaća, Bosanskog Petrovca, Bosanske Krupe, Sanskog Mosta, Ključa i drugih opština.

Vlada Unsko-sanskog kantona je na sjednici 10. aprila dala rok od 30 dana nadležnim institucijama da privremeni migrantski centri “Bira” i “Miral” u Bihaću i Velikoj Kladuši budu rasformirani i izmješteni izvan naseljenih područja.

Iz kantonalne Vlade su poručili da će u suprotnom pokrenuti zakonom propisane mjere da se privremeni prihvatni centri u naseljenim područjima rasformiraju i zabrani dalji prihvat ilegalnih migranata s ciljem zaštite građana Unsko-sanskog kantona.

Srna