Radnicima “Kombiteksa” isplaćeno 5,5 miliona KM

nezavisne.com

Radnicima firme “Kombiteks” iz Bihaća, koja se nalazi u stečaju, u proteklom periodu isplaćeno je 5,5 miliona maraka, a radi se o dugovanjima za lične dohotke, što je 30 posto ukupnih dugovanja za 650 nekadašnjih zaposlenika ovog preduzeća.

Stečajni upravnik “Kombiteksa” Šefik Smlatić istakao je kako su sredstva osigurana prodajom dijelova imovine ovog preduzeća, koje je u prijeratnom periodu bilo jedan od nosilaca ekonomskog razvoja općine.

“Do septembra radnicima planiramo isplatiti još oko 1,1 milion maraka, a u međuvremenu uspjeli smo isplatiti veliki dio dugovanja prema drugim komitentima. U svakom slučaju, trudili smo se da prilikom isplata dugovanja radnici budu prioritet”, istakao je Smlatić.

Prema njegovim riječima, nekadašnji krug “Kombiteksa” na najboljem je putu da preraste u respektabilnu industrijsku zonu, a dosad je prodato preko 50 posto imovine ovog preduzeća, koje se prostire na ukupno 150 dunuma zemljišta.

“Dosad je imovinu ‘Kombiteksa’ kupilo 18 kompanija i manjih firmi koje u novoj industrijskoj zoni vide svoj poslovni interes. Kupci parcela i poslovnih objekata su mahom lokalni privredni subjekti koji planiraju pokretanje, proširenje ili izmještanje svojih poslovnih djelatnosti”, istakao je Smlatić. Dodao je kako se radi o firmama koje se bave metalnom industrijom, trgovinom, ugostiteljstvom, građevinarstvom, transportom, izgradnjom sistema za grijanje, telekomunikacijama te auto-servisiranjem. Prema njegovim riječima, kako bi buduća poslovna zona dostigla još viši nivo funkcionalnosti, potrebno je izgraditi pristupni put te povezati cijeli kompleks s obližnjom saobraćajnicom, kao i revitalizirati postojeće željezničke kolosijeke.

U prijeratnom periodu “Kombiteks” je bio jedan od nosilaca privrednog razvoja Bihaća i zapošljavao je oko pet hiljada radnika. Nakon neuspješne privatizacije proizvodnja je obustavljena prije devet godina, a prije pola godina firma je otišla u stečaj.0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...