Na današnjoj vanrednoj sjednici, koja je sazvana na zahtjev 16 vijećnika, usvojeni su prijedlozi rješenja o razrješenju i imenovanju predsjednika i članova radnih tijela, kao i zamjenika predsjedavajućeg Gradskog vijeća Bihać. Prijedlozi su usvojeni sa 17, odnosno 18 vijećničkih glasova.

Dosadašnje zamjenike predsjedavajućeg Asmira Budimlića i Edina Bašagića iz Kluba vijećnika Stranke demokratske akcije (SDA), zamijenili su Šeherzada Delić iz Naše stranke i vijećnik Adnan Lipovača iz Stranke za Bosnu i Hercegovinu.

Ovime je definirana i nova politička većina u Gradskom vijeću, u kojoj će prema današnjem glasanju participirati 17 vijećnika. Radi se o članovima vijećničkih klubova Pokreta za modernu i aktivnu Krajinu (PoMAK), Naroda i pravde (NiP), Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH), Naše stranke, Socijaldemokratske partije (SDP), Saveza za bolju budućnost (SBB), te dvoje nezavisnih vijećnika Elvire Selmanović i Sulejmana Kulenovića.

Kao razlog raskida dosadašnje većinske koalicione saradnje između PoMAK-a i SDA označeno je nepodržavanje gradonačelnikovog prijedloga za kreditno zaduženje u iznosu od tri miliona KM, kojim su se trebala osigurati nedostajuća sredstva za završetak nekih kapitalnih projekata u gradu, među kojima su gradnja putne infrastrukture u poslovno – stambenom kompleksu Ceravci i gradnja sportsko – rekreativnog Gradskog bazena.

“Promjena političke većine je demokratsko pravo i ne vidim ništa sporno u tome. Razumijem zaštitu političkih i stranačkih interesa, ali ne razumijem zaustavljanje i osporavanje nečega što je u interesu svih građana ovog grada. Na ovaj korak smo na neki način primorani i od strane Stranke demokratske akcije, koja je još jednom pokazala da su stranka i politika ispred čak i naših sugrađana. Osim što nisu podržali prijedlog za realizaciju kapitalnih projekata i što su lobirali da se to onemogući, neposredno pred ovu sjednicu su pokušali i formirati novu većinu sa nekim drugim političkim opcijama. Ja kao gradonačelnik ne želim biti ničiji taoc, a naročito ne želim da to budu građani”, rekao je gradonačelnik Bihaća Elvedin Sedić.

Predstavnici Kluba vijećnika Stranke demokratske akcije (SDA) ponovili su da prijedlog kreditnog zaduženja nisu podržali isključivo zbog nedostatka potrebne dokumentacije za realizaciju najavljenih projekata. Također, osporavali su i način sazivanja, odnosno legitimitet današnje vanredne sjednice, koju su za vrijeme duže pauze obilježili i određeni verbalni sukobi između pojedinih vijećnika.

“Nismo mogli glasati za nešto, za što nije pribavljena neophodna dokumentacija i to smo jasno obrazložili. Stranka demokratske akcije je uvijek podržavala, osiguravala i realizirala važne projekte za grad Bihać, pa su neke političke konstatacije danas i prethodnih dana za nas bile strašno uvredljive. Također, način sazivanja i općenito današnja vanredna sjednica su pod velikim upitnikom, kada su u pitanju statutarnost i zakonitost. Naravno, svima koji participiraju u novoj većini želim uspjeh u radu za dobrobit naših građana, ali mislim da će se vrlo brzo pokazati posljedice ovakvih poteza na samom početku”, riječi su predsjednika Kluba vijećnika SDA u Gradskom vijeću Bihać Edina Felića.

(radiobihac.com)