Rekonstrukcija Vlade USK: Novih pet ministara u Vladi USK

klix &abc

Na 15. vanrednoj sjednici Skupštine Unsko-sanskog kantona, održanoj danas u Bihaću, premijer USK Husein Rošić predložio je, u dopuni dnevnog reda, prijedlog o razrješenju pet ministara u Vladi USK te imenovanje novih ministara.

Skupština Unsko-sanskog kantona razriješila je danas pet ministara u Vladi USK i imenovala pet novih, a podršku imenovanju i novim ministrima u Vladi USK dali su poslanici SDA, SBB-a, DF-a , Laburističke stranke i jedan poslanik SDP-a.

Dugo najavljivana rekonstrukcije “manjinske” Vlade Unsko-sanskog kantona, na čelu sa premijerom Huseinom Rošićem (SDA), konačno je izvršena danas nakon što je premijer razriješio dužnosti pet ministara u Vladi USK, a nakon toga Skupština Unsko-sanskog kantona dala podršku potezu premijera.

Smjenom ministara iz redova SDA i SBB-a, imenovani su novi ministri koji su predstavljeni kao nestranački ljudi, odnosno eksperti u svojim oblastima.

Smijenjeni ministri su Ervin Bibanović, ministar unutrašnjih poslova (SDA), Salih Dedić, ministar finansija (SDA), Asmir Crnkić, ministar privrede (SDA), Adis Muharemović, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta (SDA) i Dženis Šabulić, ministar zdravstva, rada i socijalne politike (SBB).

Novoimenovani ministri u Vladi USK su: Anel Ramić, ministar unutrašnjih poslova, Zlatka Šepić, ministrica finansija, Ilfad Medić, ministar privrede, Sanela Ćenanović, ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta, Salih Mesić, ministar zdravstva, rada i socijalne politike.

Na ovaj način Unsko-sanski kanton dobio je “manjinsku” stranačko-ekspertsku Vladu, budući da je čini pet “stranačkih ministara” iz SDA i SBB-a te pet “ministara eksperata”, koje su, prema svemu sudeći, predložile DF i Laburistička stranka, iako to obje stranke negiraju, kao i samu mogućnost postojanja koalicije SDA-SBB-DF-Laburistička stranka.

SDP je istupio u opoziciju, osim poslanika Amira Murića, koji je ostao uz SDA i njene partnere, a čiji je 16-ti glas u Skupštini bio i presuđujući. Ipak, nova većina ostaje nestabilna, što zbog SDP-a i Murića, što zbog činjenice da je trenutna većina na minimalnih, ali dovoljnih, 16 ruku.

Dosadašnja “manjinska” Vlada USK imenovana je 10. jula 2016. godine i izglasali su je skupštinski zastupnici SDA, SBB-a, SDP-a, DF-a i Laburističke stranke. Međutim, u Vladu su ušli samo predstavnici koalicije SDA-SBB, dok su ostale tri stranke podršku Vladi davale u Skupštini USK. Takav koncept djelovanja dogovoren je na 100 dana, odnosno do održavanja lokalnih izbora.

Nakon današnjih dešavanja, Vlada Unsko-sanskog kantona doživjela je svoju treću rekonstrukciju i četvrti sastav od parlamentarnih izbora 2014. godine.

Podsjećamo, u februaru 2015. godine, kao rezultat dogovora koalicije SDA-A-SDA imenovana je Vlada Izudina Saračevića. U maju 2016. godine, nekoliko zastupnika SDA, A-SDA i SBB-a su izvršili rekonstrukciju Vlade i u vlast uveli SBB, kao rezultat dogovora SDA-SBB na državnom nivou.

Međutim, s tim se nije slagao Odbor SDA USK koji se ogradio od rekonstrukcije vlasti, da bi već u julu 2016. bilo izglasano nepovjerenje vladi Izudina Saračevića i imenovana nova sa Huseinom Rošićem na čelu.

Nova Vlada USK sedamnaesta je od osnivanja ovog kantona, u čemu je USK apsolutni rekorder u našoj zemlji.0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...