Foto: Matija Habljak/PIXSELL

U DVA navrata Index je pisao o učenicima jedne zagrebačke škole koji dva tjedna nisu išli na nastavu, kako su ispričali roditelji, zbog učenika koji ih zlostavlja. Djeca su se ipak vratila na nastavu, a učenik koji ih je, kako je za Index ispričala odvjetnica roditelja Ana Marija Vegar, fizički, psihički i seksualno uznemiravao izdvojen je te nastavu sluša odvojeno od kolega. Učiteljica je, dodala je odvjetnica, već neko vrijeme na bolovanju.

Napominjemo da zbog zaštite identiteta djeteta ne navodimo ime škole, ravnateljice i odgovornih osoba. Valja, međutim, ukazati na to da problem koji traje već neko vrijeme još nije riješen.

Roditelji zahtijevaju da se učenik vrati u razred

Novost je, pak, da su roditelji izdvojenog učenika, rekla nam je odvjetnica, nenajavljeno došli u školu te inzistirali da se učenika vrati u razred. Profesori to nisu dopustili te je pozvana policija, a 15-ero djece nije izlazilo iz učionice, u kojoj su bili zaključani sa svojom učiteljicom.

“To je sve zato što sustav ne funkcionira. Ovo stanje je neodrživo”, kaže nam Vegar.

“Roditelji se boje za svoju djecu, što će biti sutra… To se odvija pred tim djetetom. Roditelji koje zastupam nisu nastrojeni u smislu nekog lova na vještice prema tom djetetu. Njima je apsolutno jasno da to dijete viče upomoć, ali njemu nitko ne pomaže. To dijete više svoja prava ne može ostvariti ni u tom razredu ni u toj školi”, kaže nam Vegar.

“Institucije se loptaju i očekuju od škole da riješi problem”

“Institucije se loptaju i očekuju od škole da riješi taj problem. Međutim, to se ne događa”, rekla nam je, a ranije je i prepričala o kakvom se nasilju radi.

“Kad govorim o fizičkom nasilju, tu govorim o šakama u potiljak, guranju učenika. Odgurnut je i učenik koji je udario glavom o stol i zadobio podljev ispod oka. Psihičko maltretiranje svodi se na najgore moguće uvrede poput ‘lešinarko’, ‘kravo debela’, ‘kurvo'”, rekla je odvjetnica Vegar.

Osim toga, ranije je Vegar ispričala da je učenik druge pritiskao uza zid, imitirao seksualni čin, gurao prste oko genitalija, mjaukao, lajao, bacao se po podu…

Ako se ne pronađe rješenje, odnosno ako se dječaka ne prebaci u drugu školu, istaknula je Vegar, roditelji koje zastupa odlučni su u tome da djecu ispišu iz škole.

(index.hr)