Snijeg krajem aprila dao je povoda građanima naše zemlje da posumnjaju u lijep i vedar Prvi maj, a ako je suditi prema podacima FHMZ-a šanse za lijep praznik su vrlo male.

Početak posljednje sedmice aprila počeo je sa snijegom i kišom, a slično će se nastaviti u narednim danima sa manjom pauzom u utorak kada ćemo svjedočiti i sunčanim intervalima. Poslije podne se očekuje postepeno naoblačenje sa zapada koje će u noći na srijedu usloviti slabe pljuskove u Hercegovini, zapadnim područjima Bosne i rijetko na sjeveru zemlje.

Najniža jutarnja temperatura uglavnom između -6 i -1, na jugu zemlje od 2 do 6 stepeni. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 11 i 16 stepeni.

U srijedu će biti pretežno oblačno vrijeme sa slabom kišom ili kratkotrajnim pljuskovima u Hercegovini, zapadnim i sjevernim područjima Bosne. Najniža jutarnja temperatura kretat će se između 2 i 6, na jugu zemlje od 9 stepeni. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 13 i 18 stepeni.

Četvrtog dana sedmice očekuje se oblačno vrijeme, a može pasti i malo kiše. Najniža jutarnja temperatura bit će između 2 i 6, na jugu zemlje od 7 do 10 stepeni. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 13 i 18, na jugu do 20 stepeni.

Posljednji dan radne sedmice bit će ispraćen jačom kišom koja će prestati padati poslije podne. Najniža jutarnja temperatura kretat će se između 5 i 10, na jugu zemlje do 12 stepeni. Najviša dnevna temperatura zraka između 10 i 16 stepeni.

Temperature će nastaviti sa rastom i u narednim danima, ali padavine neće prestati bez obzira da li se radilo o blagom i jačem intenzitetu.

Prema prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda do 4. maja očekuje se stabilnije i toplije vrijeme sa malom količinom padavina. Jutarnje temperature u Bosni kretat će se od 9 do 14, a u Hercegovini od 11 do 15 stepeni, dok će dnevni maksimum u Bosni dostizati vrijednosti do 26, a u Hercegovini i do 28 stepeni.

Prvog maja se očekuje tmurno vrijeme sa kišom u prijepodnevnim satima. Padavine će biti značajnije u sjevernom dijelu zemlje dok će u ostatku BiH padati slabija kiša. Razvedravanje se očekuje poslijepodne, ali uz niske temperature.

Dnevna temperatura zraka iznosit će najvjerovatnije od 7 do 13, na jugu do 17 stepeni Celzijusa.

klix.ba