Tradicionalni Rotary voz ove godine, umjesto Rotary cluba, organizuje Nacionalni park „Una“. Polazak voza planiran je za subotu s početkom u 08.00 sati. Prilika je ovo, kako kažu, za  promociju ljepota  Nacionalnog parka, ali i za skretanje pažnje na Unsku prugu, koja je nekada bila žila kucavica Bihaćke regije.

Rotary voz deset godina zaredom organizirao je Rotary club Bihać, ali je unapređenjem Nacionalnog parka „Una „ ovu obavezu preuzeo upravo njegov menadžment. Logičan je to slijed događaja, s obzirom na činjenicu da, kako kažu, Rotary voz prolazi najvećim dijelom zaštićenog područja  i prelazi 100 kilometara dug put dolinom rijeke Une. Pri tome, sedam puta siječe graničnu crtu između BiH i susjedne Hrvatske.

Ovim se, kažu, kreira novi turistički proizvod, a s obzirom na povoljan geoprometni položaj i blizinu Plitvičkih jezera, u toku turističke sezone povećava se i priliv posjetioca. Ove godine najavljen je dolazak između 100 i 150 domaćih i učesnika iz Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Češke, Srbije, Australije i Amerike.

Učesnici Rotary voza imaće priliku obići Martin Brod, Kulen Vakuf i stari grad Ostrovicu, družiti se s članovima Šahovskog kluba te uživati u kulinarskim specijalitetima, vožnji fijakerom i drugim pripremljenim sadržajima. Specijalni gost ove manifestacije je poznati bh. glumac Enis Bešlagić, koji je ambasador NP Una i Bijele zastave. Zbog granice sa Evropskom unijom ovaj put učesnici će, pored akreditacije,  sa sobom morati  ponijeti  i pasoš. Pozitivna je ovo priča, jer se kažu organizatori, pored zajedničkog druženja, širi i saznanje o Nacionalnom parku te njegovim i ljepotama cijelog krajolika.

/rtvusk