Operativna grupa za koordiniranje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom na području USK od danas je u stalnom zasjedanju zbog očekivanja novog vala migranata u BiH. Od danas će u Bihaću policijski službenici biti 24 sata na terenu u gurpama i pokriti sve dijelove kako bi povećali nivo sigurnosti.

Kako je rekao premijer USK Mustafa Ružnić, učinit će sve da se migrantska kriza “ne slomi” opet u USK i sve institucije koje su uključene u ovaj proces u ovom kantonu rade pojačanim intenzitetom.

“Proljeće je nastupilo, a državne institucije se nisu probudila iako su svi govorili o novom migrantskom valu. Državne institucije još nisu dale akcioni plan za upravljanje migracijama, a da ne govorim o nekim višim aktima. Jedan od zaključaka današnjeg zasjedanja jeste da podhitno tražimo da se uključe Predsjedništvo BiH, Vijeće ministara BiH i Vlada FBiH i tražimo hitne sastanke s njima u toku sljedeće sedmice”, kazao je Ružnić.

Naglasio je kako zahtijevaju i od Ministarstva sigurnosti da zajedno sa IOM-om odrede alternativnu lokaciju za migrante van urbanih područja jer su centri Miral i Bira privremenog karaktera. Pozvao je sve građane da budu partneri vlastima u ovom procesu.

Komesar MUP-a USK Mujo Koričić kazao je kako je Bihać od danas bogatiji za 49 novih policijskih službenika.

“Grad Bihać će biti pokriven od danas 24 sata dnevno. To radimo da bismo smanjili prisustvo migranta u centru grada. Pojačanje ćemo imati iz PU Bužim i PU Cazin i za Veliku Kladušu”, rekao je Koričić.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić kazao je kako će tražiti da se broj migranata smanji na 1.200, kako je prvobitno bilo dogovoreno, te je naglasio kako, iako se u medijima spominju neke nove lokacije, od Grada Bihaća niko nije tražio saglasnost niti za jednu lokaciju.

“Mislim da će povećan broj policijskih službenika na ulicama olakšati život građana i mislim da se kretanje migranata mora kontrolisati. Mi nismo tražili migrante u Bihaći i ne želimo ih, ali kad su već tu onda moramo da ih tretiramo na adekvatan ljudski i dostojanstven način. Ipak, ne smijemo dozvoliti da Bihać bude jedina žrtva toga”, zaključio je.

(klix.ba)