“Nadam se da će želja za vlašću prevagnuti narednih dana i da će skupštinski zastupnici, posebno kada je u pitanju opozicija, dati glas za odluke o privremenom finansiranju i da politička kriza neće prerasti u krizu institucija koja je puno teža i sa puno više posljedica”, istakao je Mustafa Ružnić, premijer Unsko-sanskog kantona, u Rezimeu.

“Treba naglasiti da je ZZO sa Ministarstvom zdravstva i Vladom USK-a obavio sve pripreme koje su neophodne sa sindikatima zdravstva, da smo došli do tog jednog zajedničkog dogovora, da smo obezbijedili finansijsku konstrukciju, da smo kroz budžet kantona i finansijski plan ZZO-a obezbijedili novac. Opozicija dovodi u ovakvu situaciju kompletan USK, zdravstveni sistem itd., s porukom jasno ako smo vlast glasat ćemo, ako nismo nećemo glasati.”

Naglašava da se o premiji nikada nije raspravljalo i da nikad premija nije bila, a da se nije jednoglasno podržala.

“Onda smo došli do ovog zajedničkog dogovora da je Vlada USK, sa Ministarstvom zdravstva, ZZO-om, sindikatima, ponudila kolektivni ugovor a da nije obezbijeđena finansijska konstrukcija. Onda bi došlo do priče kako smo mi politički prevarili zdravtsvene radnike, kako smo došli u poziciju itd. ZZO je u prvoj sedmici januara uputio finansijski plan, došlo je do njegovog usvajanja, upućen je u Skupštinu kantona. Predsjedavajući Skupštine je već dva puta sazivao skupštinu. Nije to nikakav politički dokument, to je dokument koji život znači, međutim koristi se nedostatak čovjeka, te 16. ruke i dešava se ovo što se dešava.”

Ružnić ističe da nisu pregovarali sa zastupnicom Laburističke stranke.

“Ovdje postoji jasno rješenje i ja pozivam da već u ponedjeljak dođu zastupnici koji imaju profesionalni status u Skupštini USK-a i da izglasaju ove dokumente, da se ne bave ovakvim vidom politikanstva. Poruke su sada evo nećemo iz nekih principa.”

Svi se boje uspjeha NES-a i SDP-a

O ponudi SDA za formiranje manjinske ekspertne vlade, kaže: “To je jedna dobro provjerena formula koju SDA pokušava cijelo vrijeme. 40 mjeseci radimo, ulazimo u posljednjih 7-8 mjeseci rada. Jasno je da se svi boje uspjeha NES-a i SDP-a. Jasno je da ovakvim radom na terenu općinskih načelnika, gradonačelnika ove Vlade itd., da će i poslije izbora ponovo te dvije stranke kao strateški partneri jedni drugima oformiti Vladu i nastaviti dalje rad. Iz tog straha se ide ovakav očajnički pokušaj da se kaže evo mi ćemo podržati manjinsku Vladu. cilj je jednostavno da se SDP povuče u ralje SDA, a onda d akrene sa pričom kako su izdali svoje principe kako bi Pomak i Naša stranka krenuli na biračko tijelo SDP-a, kako bi se SDP oslabio, kako bi to partnerstvo između NES-a i SDP-a se raskinulo i zbog nekih većih strateških planova. A sve je jedna velika pozadina da NES zvanično sjedne sa SDA i formiraju vlast. Mi smo jasno poručili da sa SDA zbog te neiskrenosti, zbog toga što nema nekog dobra da se vežemo sa SDA i zbog svega onoga što se desilo u proteklom periodu, zbog svih onih izdaja koje smo doživjeli kao građani ne možemo sjesti sa SDA i s njima formirati vlast.”

Navodi da su konačno došli u suficit.

“Tri godine redamo suficit. Vratili smo preko 80 miliona, izmirili smo obaveze prema budžetskim korisnicima. Mnoge stvari smo uredovali kad je u pitanju poljoprivreda, opremili smo policiju. Mnogi iskoraci su napravljeni, za razliku od nekog ranijeg perioda kada s enisu poštovale osnovne zakonske stvari.”

Zdravstvenim radnicima je poručio: “Stavili smo mandate na raspolaganje, sutra da nema Vlade, sve zavisi od 16 ruku u Skupštini kantona. Dobro ljudi znaju, imenom i prezimenom, do koga je. Ja se nadam da će u ponedjeljak biti vanredna sjednica i da će se ti dokumenti riješiti. Naši dogovori sa sindikatima su cijelo vrijeme jasni.”

Na pitanje šta tačno znači da je neko profesionalni zastupnik, Ružnić kaže: “Nije paušal u pitanju kao kod 10 ostaklih. Dajte svoj angažman, odgovorite kroz ono što vas veže, kroz taj profesionalni status odgovorite na ove zakonom predviđene dokumente. Pozivam ih da ispoštuju ono što im zakon nalaže.”

Migrantska situacija poprilično pod kontrolom

Kada je riječ o migrantskoj krizi navodi da je od početka preko 125.000 migranata prošlo kroz USK.

“Cijela BiH, cijela Evropa su bili svjedoci koliko je tu energije, rada dato da se ovlada tom situacijom. Teško je bilo dovesti za jedan sto i jasno pojasniti i međunarodnoj zajednici da je to naša imovina, da su to naše kuće, da su to naša djeca i da mi imamo određena prava. Teško je bilo nakon tri godine dovesti Ministarstvo sigurnosti da se moraju uključiti, da mora postojati koordinacija svih nivoa vlasti da bi se očuvalo dostojanstvo građana, da bi se očuvalo dostojanstvo migranata na njihovom putu, itd. Vidjeli ste kroz šta je sve USK prošao, koliko je štete doživio turizam, koliko su štete doživjeli građani. Teško je bilo zatvarati te migrantske centre. Kao i u ratnom stanju, nekom rat, nekom brat. Neko je to jako dobro iskoristio, finansijski jako dobro naplatio kad su u pitanju iznajmljivanja objekata itd. Miral i danas funkcioniše. Imam jasno obećanje međunarodne zajednice da će doći, da mi ne idemo u dalje zatvaranje. Dobili smo jasno pismo i upozorenje od Ministarstva sigurnosti da ga ne zatvaramo, da će ga oni zatvoriti. Ali taj Miral i dalje ubire novac za iznajmljivanje tog objekta. Međutim kolika je šteta građanima. Ista se stvar dešavala sa Birom, sa Sedrom. Onda smo došli do tog jednog iskoraka, poslije tog sastanka u Briselu mi smo morali jasno krenuti u zatvaranje takvih objekata. Morali smo stvari na terenu dovesti u red. Situacija je sada poprilično pod kontrolom. Zimski je period, migrantski val je na toj najnižoj skali. Vidjet ćemo šta će donijeti proljeće.”

Smatra da je sve ono što se danas dešava u metastazi, prije svega, korupcije.

“Korupcija koja je metastazirala u sve sfere života. To je najveći problem. Velike greške su napravljene zbog nesposobnog vođenja politike s jedne strane, nametnutih vođa. Smatram da je Milorad Dodik prešao sve moguće granice. Nemamo sistema vanrednih izbora, a to nam je najpotrebnije.”

(federalna.ba)