U Unsko -sanskom kantonu, trenutno je više od 3200 migranta i izbjeglica, o kojima se ne zna mnogo. Većina njih je bez dokumenata i uglavnom, ne žele ostati ovdje. Unsko-sanski kanton, zbog blizine granice, samo je mjesto više koje moraju preći na putu do evropskih zemalja. Do dolaska na cilj, njihov dom su četiri lokalna takozvana prihvatna kampa smještana uglavnom u predgrađima. Bila je to odluka vlasti, koja izaziva, ogorčenost mještana, posebno posljednjih dana

Krajem oktobra prošle godine, Jablanska i bihaćke okolne ulice u svoje okrilje primile su više od 2000 migranta, smještenih u prihvatnom centru „Bira“. Bila je to odluka i potez vlasti koji sada pet mjeseci kasnije izaziva ogročenost mještana.

Ibrahim Mureškić, živi u bihaćkom naselju Jablanska. Njegove prve komšije su migranti iz kampa Bira. Preko njegove zemlje, prečicom, svakodnevno prolaze nepoznati ljudi, prenosi RTV USK.

Nisu krivi migranti, ali smatraju, trpe građani. Mnogi od njih, trenutnu situaciju upoređuju sa 90-ima. Kuće im moraju uvijek biti zaključane, a djeca pod stalnim nadzorom. Nema više, slobodnog hoda ovim ulicama do školih klupa bez pratnje.

S jedne strane ulice ogorčeni građani, a s druge napaćeni migranti okupljeni na obližnjoj livadi. Provode dane na otvorenom, odlučni na prelazak granice jer mnogi ne žele ostati ovdje. Dok u tome ne uspiju, pojedinci iz njihovih redova ne mare za red i disciplicinu. Dolaze u sukob sa zakonom i posljednjih mjeseci, zadaju muke kako građanima tako i policiji koja u dnevnim smjenama ima i do 30-policajaca. Kontorlišu izlaze i ulaze u Unsko-sanski kanton, rješavanju migrantske sukobe, ali i sve češće izlaze na teren po prijavi građana.

Uglavnom su, iako čineći krivična djela, migranti, tražili sklonište, pokušali utoliti glad i adekvatno se odjenuti i obuti. Ipak, na desetine njih počinilo je teža krivična djela koja su, u većoj mjeri, uznemirila javnost. Veliki broj ih je deportovan iz USK, međutim, neki od njih, ubrzo potom su se vraćali.

Policijski službenici uspjevaju, barem za sada, odgovoriti zahtjevnim zadacima na terenu, ali i spriječiti masovni dolazak migranta u USK, kontrolišući njihov ulazak u Unsko-sanski kanton.