Najveći broj radnika u BiH prema analizi primanja mjesečno primi oko 600 maraka, pa im ni tri plate ne pokrivaju mjesečne potrebe za puko preživljavanje. Porodice onih na minimalcu, koju prima svaki treći radnik, s platom od 370 maraka ne može preživjeti ni sedmicu dana, tačnije s tom platom može da se igura tek šest dana.

Prema posljednjim statističkim podacima, prosječna mjesečna isplaćena neto plata po zaposlenom za juli 2015. godine iznosila je 840 KM i nominalno je veća za 0,1 posto u odnosu na raniji mjesec.

Nažalost, raste i cijena potrošačke korpe te je ona, prema posljednjim podacima, dosegla iznos od 1807 maraka, iz čega je vidljivo da jedna plata u porodici ne pokriva ni pola potrošačke košarice.

Precizna računica kaže da pokriva 46,49 posto osnovnih mjesečnih potreba jedne četveročlane porodice. Kako je tek onima kojima je prosječna plata nedostižan san.

Slično je i s prosječnom penzijom. Kad radnik primi minimalac, osnovni mu je problem kako taj sitniš rasporediti do kraja mjeseca. Ne misli ni na što drugo nego na platui i račune za koje izdvaja većinu svojih primanja.

Dok je domaćinstivma u EU dovoljno 15 posto plate kako bi kupila hranu za cijeli mjesec, bh. radnik da bi popunio trpezu mora potrošiti više od 80 posto novca koji zaradi.

To su potvrdili predstavnici bh. udruženja za zaštitu potrošača iz kojih kažu kako ove brojke pokazuju da je položaj našeg stanovništva postao nepodnošljiv.

U nevladinom sektoru naglašavaju da evropska porodica ima mnogo veću komociju pri kupovini, jer oko 85 posto zarađenog novca ostaje za neprehrambene artikle, stanovanje, komunalije, odjeću, obuću i slične troškove, dok je u našoj državi situacija sasvim drugačija, kažu iz udruge potrošača. Prosječna bh. porodica najviše novca izdvaja za hranu, čak 38,22 posto, što bi prevedeno u marke iznosilo 691 KM.

Druga stavka su troškovi za stanovanje i komunalne usluge kamo odu 522 KM (28,89 posto). Mnogo novca ode na automobil, ili kako se to stručno kaže za prevoz, čak 195 KM (10,77 posto).

Sudeći po iznosu od 135 KM (7,47 posto), koliko se mjesečno izdvaja za odjeću i obuću, može se zaključiti da je to skromna stavka.

Na održavanje kućanstva potroše se 104 KM (5,77 posto), dok se najmanje izdvaja za higijenu i obrazovanje – u prosjeku tek 80 KM.

Preživjeti u situaciji kakva je u BiH, to je umjetnost.

„Mi građanima savjetujemo da planiraju svaku kupovinu. Osim toga, smatram da mnogo hrane završi u kontejneru, iako bi se mogla donirati ili iskoristiti“,  komentarišu iz Saveza udrućenja potrošača BiH.

Smatraju kako je krajnje vrijeme da se bh. građanima pomogne uvođenjem diferenciranih stopa poreza, odnosno da bi porezi na luksuzne proizvode mogli biti povećani, a da se bar na nekoliko ključnih proizvoda, onih osnovnih, uvedu niže stope PDV-a.

Izvor: vecernji.ba