Sa 40 na 25 °C: Kupanje na Uni završava sa augustom

Oslobođenje
Bez obzira na to što je najavljen povratak toplotnog talasa, kupanje na rijeci Uni za mnoge je završeno. Za samo nekoliko dana povremenih kiša temperatura je pala sa 40 na prosječnih 25 stepeni. Ohladila se zemlja i ohladila se voda. Roditelji prijavljuju da su se uslijed nagle promjene vremena mnoga djeca nahladila, a znala su po cijeli dan da ne izlaze iz Une.

Kupača još ima, ali je veći broj onih koji pored Une roštiljaju odolijevajući izazovu kupanja. Za odmarališta i plaže preostalo je još samo pola mjeseca do kraja sezone.

– Sunčanje i kupanje na Uni još su aktualni, ali ne zadugo – do kraja mjeseca. Dva faktora određuju kraj naše sezone i to povratak sa školskog raspusta u škole i odlazak naših ljudi u inostranstvo, po okončanju godišnjih odmora, kazao nam je Kemal Malkoč, menadžer odmarališta Topole na Uni.

Inače, Topole su jedno od omiljenih odmarališta Krajišnika. Za tri marke, koliko košta parkiranje, posjetioci cijeli dan imaju pravo da koriste klupe, ležaljke, stolove, roštilje, pecare, plažu i odbojkaški teren. Tu se sastaju na druženju porodice iz inostranstva i domovine, uz sač, ražanj i kotlić. Tu je Una plitka i široka, a okruglo kamenje i pijesak ugodni su i bosim nogama.

Jedno od stotinu mjesta gdje i turisti borave, a neki od njih samo su i došli jer su čuli za njega – jesu Nacionalni park i Štrbački buk. Iako turistička sezona traje i u NP-u Una, uprava već najavljuje da ima porast prodanih ulaznica. Od osnivanja Nacionalnog parka Una, četiri godine zaredom, svake godine konstantno raste broj turista za 10.000, a ove će oboriti rekord od 60.000 ulazaka u Nacionalni park. Divlja priroda NP-a Una već je turistički brend. No, manje je poznato da su sva druga mjesta na Uni mnogo posjećenija od Nacionalnog parka, bliže je, pitomije i ugodnije, a rijeka toplija za kupanje. Za taj užitak Krajišnicima su ostale još samo dvije sedmice, a onda je kraj sezone.0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...