Saga na Univerzitetu ne prestaje godinama: Razriješena dva dekana Univerziteta u Bihaću?

usn.ba

Univerzitet u Bihaću je neiscrpan izvor za teme koje se tiču u najmanju ruku nelogičnih dešavanja.

Ovog puta ćemo se osvrnuti na dešavanja u posljednjih mjesec dana, a koja su posljedica one famozne sjednice Skupštine Unsko-sanskog kantona kojoj smo se tako svi radovali. Podsjetimo, na toj sjednici su izmjenama Zakona, smijenjeni svi dekani, rektor i prorektori, nadali smo se boljim danima na Univerzitetu u Bihaću.

Međutim, dok smo istraživali slučaj starijeg i mlađeg Omerdića, dok je stariji obnašao dužnost predsjednika Upravnog odbora na Univerzitetu, osjetili smo polarizaciju na Univerzitetu.

U tom periodu postojale su dvije suprotstavljene strane, jedna koja je tada djelimično “vladala” i druga koja je željela da “vlada”, međutim zbog neodržavanja sjednica Senata na čijem čelu je bio prof. Skender jasno je bilo vidljivo da nema jače i slabije strane, već su bili izjednačeni.

Sagovornici portala USN.ba iz političkog i akademskog života su nam tvrdili da niti jedna strana nije dobro rješenje za Univerzitet. Kao medij koji se odnosio kritički prema radu tadašnjeg rukovodstva predsjednik Upravnog odbora Omerdić, predsjednik Senata Skender i rektor Veladžić “optuženi” smo da “radimo” za one koji su danas tu. Redakcija portala USN.ba je optužena da radi po nalogu da “ruši” tadašnje rukovodsto iako smo svaki naš prilog argumentovano, dokumentovano obrazložili.

Kritikom i otkrivanem raznih radnji pokrenuli smo kotačić koji je rezultirao smjenom Upravnog odbora, svih dekana, rektora i prodekana. I od tad do danas Univerzitetom “vlada” samo jedna od dvije struje i nije to tako teško zaključiti koja ukoliko pažljivo pročitate imena članova Senata, pogledate njihove biografije i karijeru, imenom i prezimenom. U velikom procentu, nažalost su vezani za politiki više nego za nauku, što opet nažalost nije bio slučaj u sastavu Senata na kojem je bio prof. Skender.

Već skoro godinu dana Univerzitet u Bihaću ima privremeni Upravni odbor, iako je i privremeni Upravni odbor u tom periodu uglavnom bio bez mandata, jer je isti trajao samo 90 dana od imenovanja.

Isti taj Upravni odbor je trebao da provede onu famoznu “listu za odstrel” kada su pojedinim kandidatima za dekane zabranili kandidovanje, tačnije tadašnji ministar Adis Muharemović je poslao takvu instrukciju predsjedniku i članovima Upravnog odbora. Podsjetimo također da je tada predsjednik Upravnog odbora Samir Vojić dao ostavku na tu poziciju.

Prije nekoliko dana je imenovan novi privremeni Upravni odbor, čiji je predsjednik Mahmut Alagić, a jedan od članova je Samir Vojić koji je podnio ostavku prije pola godine.

Međutim, da bi Senat funkcionirao bez ometanja i bilo kakvih kontra stavova rektoru Islamoviću, prije nekoliko dana novi ministar obrazovanja Muhamed Ramić je razriješio dekane Pravnog fakulteta i Visoke zdravstvene škole. Ko je bar jednom pročitao Zakon o visokom obrazovanju i Zakon o Univerzitetu u Bihaću jasno je da zna da li to ministar zakonski može uraditi ili ne.

Prof. Pehlić i prof. Hamzabegović prema informacijama portala USN.ba, neslužbenim, razriješeni su prije nekoliko dana, a razlog je navodno upravni nadzor koji je ministarstvo radilo prošle godine na Univerzitetu u Bihaću.

Svima je jasno osim akademskoj zajednici da stanje na Univerzitetu u Bihaću nikad nije bilo lošije, da nam studenti odlaze, da drugi Univerziteti dolaze po naše studente, a uvaženi profesori će za nekoliko godina vrlo vjerovatno nastavu držati međusobno.

Narednu priču o Univerzitetu, portal USN.ba će posvetiti sastavu Senata, biografijama članova i aktivnostima istih.0

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...