Da živimo još tri života, ne možemo se odužiti velikom heroju, kaže Dervišević.

Jedan od najvećih bosanskih gazija, bužimski vitez Izet Nanić, general 505. bužimske viteške brigade 5. korpusa Armije RBiH, poginuo je 5. avgusta 1995. godine, pred kraj agresije na BiH.

Velika djela

U njegovu čast i sjećanje na njegovo herojstvo u odbrani naše zemlje, Samir Dervišević, vlasnik slastičarnice “Cakana” u Bihaću, 30 dana će svojim sugrađanima darovati tortu.

– Nisam još siguran na koji način ćemo to izvesti, ali znam da ću u čast rahmetli generala Izeta Nanića darivati narod. On je učinio velika djela za ovaj narod i za ovu zemlju i mi moramo svaku priliku koristiti da mu na tome zahvalimo. Da živimo još tri života, ne možemo se odužiti velikom heroju – kaže Dervišević.

Na ideju je, ističe, došao jer se bavi proizvodnjom kolača, a većina ljudi ih voli.

– Želim da naša djeca znaju o kakvom se čovjeku radi. Moramo prenositi sjećanje na njega i njegovati njegova herojstva. Kako da prepustimo zaboravu ono što je rahmetli Nanić uradio. Nadam se da će moj primjer slijediti i drugi – dodaje Dervišević.

Časovi historije

Smatra da bi se o Nanićevom herojstvu u odbrani BiH tokom cijele godine trebalo govoriti na časovima historije.

– Osim vojnih i strateških mudrih odluka, Nanić je bio veliki čovjek i karakter – kaže  Dervišević.

Brojni podvizi

Nakon što su se spojile snage Hrvatske vojske i Armije RBiH, Nanić je pod čudnim okolnostima ubijen na mjestu za koje Bužimljani tvrde da uopće nije bilo toliko opasno u odnosu na brojne druge kote i položaje na kojima se nalazio bosanski gazija.

Brojni su podvizi i primjeri njegovog ratnog herojstva, ali prije svega inteligencije, vojne osposobljenosti i neustrašivosti, o kojoj su govorili i njegovi najžešći neprijatelji.

(Avaz.ba)