Unsko-sanski kanton je početkom sedmice u teškoj saobraćajnoj nesreći u Ključu, izgubio još dva mlada života.

Smrtno je stradao 22-godišnji vozač, dok je 15-godišnja suvozačica podlegla u Kantonalnoj bolnici u Bihaću od zadobivenih povreda. Ponukalo nas je to da ispitamo da li se broj saobraćajnih nesreća i smrtno stradalih u njima povećava.

Tokom prošle godine na području Unsko-sanskog kantona, prema policijskim statistikama, ukupno je registrirano 2.439 saobraćajnih nesreća, što je za 19 posto manje u odnosu na 2017. Također, i broj smrtno stradalih se smanjuje iz godine u godinu.

Stanje sigurnosti u saobraćaju na području Kantona, prema riječima Ale Šiljdedića, portparola Uprave policije USK još uvijek je zadovoljavajuće, s obzirom na ukupnu starost i tehničku ispravnost vozila, ali i nizak nivo saobraćajne kulture svih učesnika u saobraćaju. Doda li se tome i stanje putne infrastrukture u Kantonu, kako ističe Šiljdedić, nije teško zaključiti zbog čega je još uvijek broj saobraćajnih nesreća izuzetno veliki, kako prenosi RTV USK.

Šiljdedić dodaje da je preko 2.000 vozača kontrolisano i zatečeno da upravljaju vozilom pod uticajem alkohola, 1.253 osobe su upravljale vozilom bez položenog vozačkog ispita, preko 190 osoba je zatečeno da i nakon izrečene mjere zabrane, zbog određenih težih prekršaja koje su počinili, ipak upravljaju vozilom. Stoga nimalo nečudi, da je preko 90 posto saobraćajnih nesreća, po riječima Šiljdedića, uzrokovano greškom vozača, odnosno njihovim nepropisnim ponašanjem u saobraćaju.