Pobjednička stranka lokalnih izbora je A SDA, čiji je kandidat Nermin Ogrešević po četvrti put izabran za načelnika Cazina.

Stranka demokratske aktivnosti (A SDA) osvojila je 12.527 glasova, preko četiri hiljade glasova više od druge SDA koja ima 8.483 glasa. Slijedi SDP sa 1.334, DF sa 1.024, laburisti BiH sa 899, SBiH sa 752, te SBB sa 716 glasova. A SDA je ostvarila toliko uvjerljivu pobjedu da već sama ima većinu u Općinskom vijeću Cazin, jer ima glasova kao sve druge stranke zajedno.

Imaju 15 vijećnika, SDA 10, SDP dva, DF i laburisti po jednog.

Pobijedili i Abdića

Pobjeda A SDA kandidata Nermina Ogreševića za gradonačelnika je još uvjerljivija – dobio je 15.840, preko tri hiljade više i od svoje stranke. Ogrešević je tako postao jedan od rijetkih načelnika u Bosni i Hercegovini koji je ušao u četvrti mandat zaredom.

– U našem Izbornom zakonu nema ograničenja mandata, Ogrešević će, ako Bogda, postati i peti, šesti put načelnik i tako redom. U Cazinu SDA više nema šanse da ima načelnika. Ne znam koliko će proći vremena, ali jedino ako mi u A SDA ne budemo imali načelničkog kandidata, onda bi i oni imali šanse, kazao nam je Rifet Hozanović, osnivač A SDA koji je osvojio svoje mjesto u Općinskom vijeću.

Na ovim izborima SDA Cazin je sve učinila da se vrati na vlast u ovoj krajiškoj općini.

– SDA je mnogo potrošila u kampanju u Cazinu, bili su stopostotno ubijeđeni da će pobijediti u utrci za načelnika. Nisu uspjeli u tome, a mi smo pobijedili rekordno. Od osnivanja stranke nismo dobili više glasova. Pobijedili smo i Fikreta Abdića i Hrletov SBB i Kamberovu SDA. Prije izbora meni je Asim Kamber rekao da će doći u Cazin, razapeti šator nasred trga i da neće ići nigdje dok nas ne sruši sa vlasti. Da nismo bili pod ovolikim udarom, prezauzeti smo bili u Cazinu, mi bismo srušili SDA i u Sanskom Mostu. Zato ovim putem poručujem Kamberu da će vidjeti šator u Sanskom Mostu, jer sad ćemo se posvetiti tome da još njega srušimo, kazao nam je Hozanović.

Podsjećamo, od osam općina u Unsko-sanskom kantonu jedino je još u Sanskom Mostu SDA osvojila načelničko mjesto. Ni Hozanoviću neće biti lagan zadatak da sruši predsjednika SDA Asima Kambera, jer jedino je on sačuvao izborni rezultat za SDA, te jedino je kod njega koalicija SDA – SBB polučila izborni uspjeh, kako je i planirano.

Prije SBB-a, krajiška SDA je bila u koaliciji sa A SDA, za koju je predsjednik SDA Sanski Most tvrdio da ju je prvi zagovarao, da se pokajao jer smatra da A SDA donosi najveću štetu SDA. Raskidom koalicije, ministri A SDA su izbačeni iz vlasti, što je bilo propraćeno žustrim neprijateljstvom na političkoj ravni Kamber – Hozanović. Bez njih, SDA i SBB su imenovali manjinsku Vladu Kantona, drugu u ovom mandatu. Nakon izborne pobjede, A SDA očekuje se još jedno rušenje Vlade.

– Toj SDA – SBB Vladi poručujemo da odmah podnese ostavke zbog loših izbornih rezultata. Bolje je da oni tako sami učine, inače ćemo ih posmjenjivati. Ne mogu konkretno navoditi, ali već imamo pozive na pregovore opozicionih stranaka koje žele partnerstvo sa nama i na kantonalnom nivou. Ni SDP, ni DF ne žele ih podržavati jer su vidjeli da su izgubili povjerenje građana. Sve će se to ubrzati i zbog toga što ni jedna stranka neće htjeti biti blizu onih koji su napravili dogovor i sa laburistima, koji sada imaju Fikreta Abdića za načelnika u Kladuši, kazao nam je Hozanović.

Istekao rok

Podsjećamo, prilikom formiranja Vlade Huseina Rošića, podršku imenovanju dali su SDP i DF, ali su samo SDA i SBB dobili pozicije. Podrška je data uz dogovor da će ona trajati do poslije izbora. Rok je istekao, a sjednica Skupštine Kantona još nije sazvana. Iz A SDA traže ostavke u Vladi, a opozicionim strankama, koje su zabilježile rast na lokalnim izborima, poručuju da se organizuju da bi donijele promjene koje su građani tražili.

F.Bender/oslobodjenje.ba