Profesorica, Šeherzada Delić, na 4. Kongresu Naše stranke obratila se svim prisutnim komentarišući trenutnu situaciju i politiku u BiH.

Njeno obraćanje prenosimo u cijelosti.

“Poštovane kolege/ce delegati, članovi, uzvanice, gosti i novinari,

želim Vam reći kako mene kao građanku ove države pa onda i članicu Naše stranke danas duboko tišti situacija u našoj zemlji. Još više me boli, odnos, među prvacima naše tzv. ljevice uključujući akademsku zajednicu, ANU BIH i dr, ne postoji dovoljno razvijena svijest o APSOLUTNOJ HISTORIJSKOJ IZNIMNOSTI NAŠE DANAŠNJE SITUACIJE.
Smatram da su veoma štetna laička površna razmišljanja: svi su bili i prolazili, a Bosna je opstajala.To nije tako, to je pogled jednog geografa a ne političara, naučnika ili mislioca. Prvi put u svojoj historiji – u tih 1000 i nešto godina, ona je ugrožena u svom državno – pravnom identitetu i opsegu.

Može li neko ovdje izići i kazati u čemu se, osim u postojanju neiskorištene stolice u UN-u očituje SUVERENITET, CIJELOVITOST, NEZAVISNOST, SAMOSTALNOST NAŠE DRŽAVE!
Zato je nepojmljiva nesposobnost i nemoć opozicionog bloka da otkloni sve prizemne, privatne, stranačke i druge interese da stvori jedinstvo– što se zapravo moralo dogoditi prije zadnjih izbora.

Vidim da se narod izruguje i ismijava ovim ne znam da li iskrenim ili kalkulatorskim, trgovinskim skupovima što apeluju na okrupnjavanje tj. ujedinjenje lijevog/građanskog bloka pa s pravom pitaju: ŠTA STE RADILI CIJELO LJETO PRIJE IZBORA- BROJALI DIREKTORSKA MJESTA, PRIHODE, AMBASADORSKE POZICIJE ?

Narodu je ove triade SDA/ HDZ/SDS-SNSD kako li već, apsolutno pun nos, i crnog bi vraga radije vidjeli na njihovom mjestu…
ali samo smo mi njihova šansa i njihovo oružje.

Mi ovakvi kakvi jesmo i naša dijela, najjače su oružje vlasti! Da bi nas trajno pobjeđivali dovoljno je da upiru prstom u neslogu lijeve strane. Dolazim iz Krajine, i sve što bih vam mogla govoriti, o našem nezadovoljstvu načinom na koji nas tretira političko Sarajevo, a taj tretman ima svoje historijske korijene i mučnu tradiciju – naši bi vam običan čovjek, Krajišnik, kazao na mnogo grublji način.

Jedinstvo o kojem maštamo, a za čije nepostojanje optužujemo naše lidere, podrazumijevalo bi i jedino tako funkcioniralo, radikalnu promjenu u odnosu državnog centra sa tzv. periferijom ili rubnim područjima. Taj odnos treba biti na apsolutno ravnopravnim osnovama: od kreditne i razvojne politike do upravljanja medijskim servisima.
Svim se srcem nadam da će Naša stranka, biti pokretač tog jedinstva. Hvala Vam!”,poručila je profesorica Delić.