Šemsudin Dedić, nosilac liste SDA za Parlament BiH u proteklom periodu obnašao je funkciju federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Gospodin Dedić je na predizbornom skupu održanom u Bihaću istakao da je ova stranka vodila kampanju “od vrata do vrata”, održala stotine tribina i da su njihovi kandidati razgovarali sa više hiljada građana, te da će SDA i Šefik Džaferović pobijediti jer ovo nisu izbori za fotelje, već izbori za državu i narod.

Da ministar Dedić nije bio jedan od onih kojih mnogo pričaju, a malo rade, govore rezultati njega i stranačkih kolega iz resornih ministarstava Vlade FBiH. Iako je mnoštvo plaćenih medija prenosilo lažne i skandalozne izjave o Dediću, ministar Dedić je vrijedno radio i obezbjedio milionska sredstva sa viših nivoa vlasti za infrastrukturne projekte u Gradu Bihaću.

Tako je za Aerodrom Bihać obezbjeđeno 6.5 miliona KM, 5.2 miliona KM za projekat KFW, 2.3 miliona KM za uspostavu putničkog željezničkog saobraćaja Bihać-Sarajevo, 1 milion KM za izgradnju puta u NP Una,  1.4 miliona KM za navodnjavanje poljoprivrednog zemljišta, 250 hiljada KM za poduzetničku zonu, 150 hiljada KM za dvoranu Orašac i 50 hiljada KM za dvoranu u Jezeru, 200 hiljada za Srbljansku stranu, 50 hiljada KM za izgradnju tribina NK Borac-Izačić i dr.

U ovom mandatu je po svim resorima sa viših nivoa vlasti osigurano projekata na kantonu u vrijednosti od cca 20 mil KM više nego ranijih godina. Pored toga obezbjeđena su i višemilionska sredstva za modernizaciju magistralnih cesta na našem kantonu.

,,Imamo preko 100 političkih stranaka u BiH. U njima su pojedinci koji skoro svakih drugih izbora mijenjaju političke dresove. Oni ne predstavljaju političke stranke i svoje glasače, nego sebe i svoje interese. Oni ne vrijede vašeg glasa i podrške. U proteklom mandatu SDA je snažno podržavala razvoj svake općine u USK. Grad Bihać je dobio više sredstava od Vlade FBiH nego ikad prije. Nemaju pravo oni koji dezinformišu građane i tvrde da smo zapostavljeni od Sarajeva. Nas su zapostavljali naši predstavnici koji su išli u Sarajevo i tamo predstavljali samo sebe, a zaboravili Bihać, Cazin, Sanski Most, B. Krupu, Ključ, Bužim i V. Kladušu i B. Petrovac, kao i sve one građane koji su im obezbjeđivali mandate glasajući za njih. SDA je radila milionske projekte sa viših nivoa vlasti u općinama USK u kojima nije na vlasti i po tome se mi razlikujemo od lokalnih stranaka, koje projekte realiziraju po političkim prioritetima”, rekao je ministar Dedić.

Redakcija portala 24h.barazgovarala je sa Šemsudinom Dedićem, nosiocem liste kandidata SDA za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Gospodin Dedić je u proteklom mandatu obnašao funkciju federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva. Gospodin Dedić je pri preuzimanju dužnosti ministra pronašao katastrofalno stanje u svom resoru.

,,Dolaskom na poziciju ministra zatekao sam teško stanje, isplatili smo dugovanja za podsticaje i danas redovno isplaćujemo poljoprivrednicima ono što im pripada. Poljoprivrednici danas imaju veću sigurnost i povjerenje nego ranije, a svi nivou vlasti u našoj zemlji moraju davati značajniju podršku i imati drugačiji odnos prema poljoprivredi”, rekao je Dedić.

Ministar Šemsudin Dedić je nosioc liste za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine liste SDA iz Krajine. Zanimalo nas je, šta će to gospodin Dedić uraditi za Krajinu u naredne četiri godine.

,,Ja sam meta napada u kontinuitetu jer u Krajini predizborna kampanja ne prestaje ni na trenutak. Imate ovdje sijaset privatnih portala zaduženih za blaćenje i klevetanje u raznim nepotpisanim člancima. Većinom njih rukovodi A-SDA, mada se u zadnje vrijeme aktivirao i SBB. Ne može se ni reći da su ovo kritike. Ovo su jednostavno lažne vijesti, potpune izmišljotine.

Mislim da je ovo najbolji dokaz potpune bezidejnosti opozicije koja nema nikakvog rješenja za ponuditi, nikakvog prijedloga, plana ni programa. Ovakvim ljudima, uvjeren sam, Krajišnici neće dati povjerenje. Pojedinci u Krajini vole govoriti da nam je Sarajevo za sve krivo, a počesto zaboravljamo na sopstvenu krivicu. A često je upravo do nas. Ako nam Sarajevo ponudi projekte, a naše se općine na njih ne prijave, onda ćemo imati manji priliv novca u Krajinu. Ima na našem kantonu općina koje se ne prijavljuju projekte Vlade Federacije. Ima i nesnalaženja sa novcem koji je Vlada Federacije osigurala za konkretne projekte. Primjer je bihaćki aerodrom za koji smo pronašli značajna sredstva, ali gradska uprava nije bila u stanju da je povuče i implementira na vrijeme.

S obzirom da pojedine krajiške stranke svoju izbornu kampanju baziraju na priči o tome kako je Krajina zapostavljena, može se posumnjati da neke općine svjesno koče važne projekte. Lakše je ubirati političke poene nego raditi. Lakše je kritikovati, nego biti konstruktivan. Mislim da ko god zarad političkih poena koči projekte koji mogu poboljšati kvalitet života građana, taj ne zaslužuje glas na izbor”, završio je Šemsudin Dedić.