Pripadnici jedinica Službe civilne zaštite Grada Bihaća zbog obilnih padavina, slijevanja oborinskih voda i izlijevanja rijeke Une iz korita u području MZ Kulen Vakuf od jučer intervenišu na terenu.

U MZ Kulen Vakuf nekoliko objekata bilo je ugroženo, gdje su sinoć intervenirali pripadnici Vatrogasne jedinice. U MZ Orašac izvršena je intervencija uklanjanja odrona na putnoj komunikaciji Orašac – Kulen Vakuf, te prokopavanje jednog oborinskog kanala.
Jedinica CZ za spašavanje na vodi i podvodom danas je upućena na intervenciju evakuacije par stanovnika na dvije lokacije u MZ Kulen Vakuf.

Tokom noći došlo je do izlijevanja rijeke Une i u naselju Račić – MZ Ripač, gdje je ugroženo nekoliko desetina objekata.

Po nalogu Službe za civilnu zaštitu jedinica CZ pri JKP “Komrad” d.o.o. Bihać sinoć je dostavila na pogođena područja 500 komada pripremljenih vreća sa pijeskom, a danas je u toku distribucija novih 500 komada.

S obzirom na konstantne padavine koje su najavljene i u narednim danima, Služba civilne zaštita Grada Bihaća još jednom apeluje građane čiji objekti i imovina se nalaze u rizičnim područijma, da pravovremeno izvrše mjere samozaštite, odnosno da iz podrumskih i prizemnih prostora stambenih i poslovnih objekata izmjeste stvari koje bi mogle biti uništene poplavom, te da u krugu JP JKP Komrad Bihać u ul. Ivana Frane Jujića preuzmu vreće sa pijeskom.