Službenici SIPA-e od jutros sprovode nastavak akcije kodnog naziva “Pero”, a kako Klix.ba saznaje, uhapšen je savjetnik premijera Unsko-sanskog kantona.

“Akcija se provodi po naredbi Tužilaštva USK i Kantonalnog suda u Bihaću, a pretresi se vrše na dvije lokacije”, rekao je za Klix.ba glasnogovornik SIPA-e Luka Miladinović.

Prema nezvaničnim informacijama, pretresa se i kabinet premijera USK Mustafe Ružnića koji koristi i njegov savjetnik koji je osumnjičen u ovom predmetu.

Uhapšeni M. T. je bio zastupnik u prošlom sazivu Parlamenta Federacije BiH i član je A-SDA.

Ranije su, između ostalog, bili uhapšeni zastupnik u Skupštini USK i delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH Rasim Pajić (A-SDA) te šef Osjeka za droge u MUP-u USK Alaga Čaušević, kao i bivši delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH Admir Hadžipašić.

Akcija “Pero” je pokrenuta u novembru 2019. godine kada su pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u više gradova BiH uhapsili više osoba povezanih s nezakonitim izdavanjem fakultetskih i srednjoškolskih diploma.

Tada su prilikom realizacije operativne akcije policijski službenici SIPA-e izvršili pretrese na 12 lokacija i lišili slobode 20 osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo organizovanog kriminala u vezi s krivičnim djelima zloupotrebe službenog položaja i ovlasti, primanja dara i drugih oblika koristi, poreske utaje i pranja novca.

(Klix.ba)