Obilne padavine koje su u posljednjih 24 sata pogodile Unsko-sanski kanton i prouzrokovale rast vodostaja rijeka u tom kantonu dovele su do izlijevanja na više mjesta, a aktivirano je i nekoliko klizišta.

U Bihaću je u posljednja 24 sata palo 97 litara kiše po metru kvadratnom, dok je mjesečni prosjek za ovaj grad 125 litara, podaci su meteorološke stanice u ovom gradu.

Vodostaj rijeke Une u centru Bihaća od jučer je nadmašio kritičnu tačku od 100 centimetra i iznosi 144 centimetra, pa i dalje ima tendenciju porasta.

Prema posljednjem izvještaju Federalne uprave civilne zaštite, u Bihaću nema prijava izlijevanja rijeke Une, a vatrogasci su imali više intervencija ispumpavanja vode iz objekata i dvorišta.

Kako prenosi RTV USK, u Bihaću je danas održana vanredna sjednica Štaba Civilne zaštite grada Bihaća. Informacije s terena govore o više desetaka poplavljenih stambenih i poslovnih objekata te prekinutim vodosnabdijevanjem u više naselja. Javno preduzeće “Vodovod” organiziralo je dostavu pitke vode u cisternama.

Na današnjem sastanku dogovorene su i aktivnosti u sljedećih nekoliko dana, a već od sutra na teren će izaći timovi koji će procijeniti štetu koju je izazvalo izlijevanje rijeke.

U Sanskom Mostu voda prelazi preko ceste na regionalnom putu od naselja Hasumovci do Kamengrada, a u Bosanskom Petrovcu prijavljeno je nekoliko slučajeva plavljenja dvorišta i porodičnih kuća od oborinskih voda.

Na putnoj komunikaciji Bosanska Otoka-Bužim, u mjestima Baštra i Čava, došlo je do izlijevanja potoka na cestu, a poplavljeno je poljoprivredno zemljište u mjestu Kajtezi.

Rijeka Sanica izlila se na par mjesta na poljoprivredno zemljište u opštini Ključ, ali nema ugroženih objekata, a slično je i u opštini Velika Kladušnica, gdje je rijeka Kladušnica zaplavila na par mjesta priobalno zemljište.

U Sanskom Mostu proglašena je elementarna nepogoda nakon što su se zbog obilnih padavina proteklih dana izlile rijeke Bliha i Zdena, koje su poplavile brojna naselja, kao i glavnu ulicu, gdje je voda ušla u poslovne objekte.

“Izuzetno teška noć iza nas. U određenim dijelovima poplavljeni su i stambeni objekti, dok je šteta na pomoćnim objektima ogromna. Sve službe rade danonoćno i pokušavaju na najadekvatniji način pomoći najugroženijim sugrađanima. Vodostaji su u laganoj stagnaciji i nadamo se brzoj stabilizaciji kompletne situacije”, riječi su načelnika Općine Sanski Most Farisa Hasanbegovića, prenosi Radio Bihać.

(klix.ba / radiobihac.com)