Direktori osnovnih škola u Unsko-sanskom kantonu počeli su podnositi ostavke nakon odluke da se od školske 2019/2020 u ovom kantonu zatvara čak 39 osnovnih škola, uglavnom područnih. To u praksi znači da će bez posla će ostati 229 učitelja i nastavnika.

Prvi je ostavku podnio direktor Osnovne škole “Cazin I” u Cazinu Zlatko Sabljaković, a sada se na tu odluku odlučila i direktorica Osnovne škole “Stijena” Ajka Toromanović. U ostavci je direktorica Toromanović napisala kako je ponosna na brojne aktivnosti koje su urađene za dobrobit učenika, nastavnog osoblja i same škole, te napisala kako u dvije godine mandata nije bilo nikakvih nepravilnosti u radu škole.

“Ponukana zvaničnim dopisom Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta o ukidanju područnih škola ‘Zmajevac’ i ‘Vilenjača’, najavljenog otpuštanja nastavnog i pomoćnog osoblja sa značajnim radnim iskustvom, odlučila sam da podnesem ostavku na mjesto direktora JU OŠ ‘Stijena’, jer ne mogu i ne želim sebi dozvoliti da ja budem ta koja će potpisati otkaze svojim radnim kolegma, a niti sudjelovati u ukidanju škola”, napisala je između ostalog direktorica JU OŠ “Stijena” Ajka Toromanović.

Toromanović je dodala i da su reforme u školstvu ali u svim drugim oblastima poput visokog obrazovanja, zdravstva, javne uprave neophodne, ali da krenuti prvo u reforme obrazovnog sektora u osnovnim i srednjim školama nije niti ispravno niti moralno.

Navela je da radnici u obrazovanju nisi krivi za manjak učenika, odlazak stanovništva i mladih, promjenu demografske slike u lokalnim zajednicama i društvu uopće.

“Nikakve mjere ne mogu se donositi jednostrano, ultimativno, nedemokratski, već za to služi razgovor, usaglašavanje stavova i mišljenja, a što je u ovim mjerama Vlade USK-a u potpunosti izostalo. Vjerujem da će budućnost pokazati da sam ispravno pustupila”, napisala je Toromanović u ostavci.

(Uskinfo.ba)