Zastupnici Skupštine Unsko-sanskog kantona, na svojoj sedmoj redovnoj sjednici raspravljali su o izvještajima o radu i programima rada zdravstvenih ustanova  u Unsko-sanskom kantonu.  Ono što se moglo čuti iz izvještaja, jeste da je stanje u svim ustanovama, prvenstveno u Kantonalnoj bolnici „Dr Irfan Ljubijankić“, veoma teško. Zastupnici su bili jedinstveni u mišljenju kako je neophodna reforma zdravstva u čitavom Unsko-sanskom kantonu.

U prošloj godini Kantonalna bolnica „ Dr.Irfan Ljubijankić“ poslovala je sa deficitom od oko 1.500.000 KM. U odnosu na godinu ranije, gubitak je veći za oko pola miliona maraka. Međutim, obaveze prema dobavljačima mjere se milionima maraka, dok su ukupna dugovanja Kantonalne bolnice daleko veća. Stanje je odavno alarmantno i potrebno je što prije djelovati, kazao je za RTV USK direktor Smail Dervišević.

S obzirom na financijsku krizu u kojoj se nalazi Unsko-sanski kanton, zastupnici nisu puno kritikovali poslovanje Bolnice, smatrajući kako je ono slijed dugogodišnjih negativnih dešavanja u USK, kao i rezultat požara koji je zadesio ovu ustanovu. Smatraju kako politiku i kritike treba ostaviti na stranu, a u prvi plan staviti modele i rješenja izlaza iz teškog stanja.

Opća ocjena poslanika je da što hitnije treba ući u reorganizaciju i reformu svih zdravstvenih ustanova, jer svako odlaganje dovešće bolnice i domove zdravlja u još teži položaj. Izvještaj o poslovanju KB nije podržan, dok je program rada za ovu godinu dobio podršku većine poslanika. U nastavku sjednice poslanici su razmatrali izvještaje i programe rada Opće bolnice u Sanskom Mostu i domova zdravlja u svim općinama.

/rtvusk