Peta redovna sjednica Skupštine USK prezentovala je velik broj izveštaja o radu u prošloj godini, ali i onih o planovima za rad javnih ustanova i instituacija USK u tekućoj godini.

Dok su neki ocijenjeni kao pozitivni, značajan je broj i onih koji nisu dobili “zeleno svjetlo”.

Najviše vremena utrošeno je po pitanju izvještaja Komisije za koncesije, te na Izvještaj o izvršenju budžeta USK u prošloj godini.

Upravo izveštaj o izvršenju budžeta USK je i ovaj put bio pokazatelj lošeg i teškog upravljanja budžetskim sredstvima. Jasno je vidljivo da ostvareni prihodi nisu bili u skladu s rashodima. Od 188 miliona KM, koliko je bilo predviđeno, ostvareno je manje od 170 miliona KM. Također, prema mišljenju većine, budžet se koristio za promociju političkih stranaka na općim izborima, zbog čega je finansiranje oblasti zdravstvene i socijalne zaštite stavljeno u drugi plan.

Mnogi su se složili “da je ovo pravi primjer lošeg upravljanja budžetom, ali da ovaj izvještaj treba poslužiti kao smjernica Vladi u kom smjeru dalje treba djelovati.” Ali, izvještaj je podržan.

Komisija za koncesije za svoj rad u prošloj godini je također podržana, dobila je “zeleno svjetlo” ali tek nakon pojedinačnog izjašnjavanja poslanika, koje je zatraženo nakon što je rezultat elektronskog glasanja pokazao tek 15 glasova, što nije bilo dovoljno za prolaz izvještaja.

Skupština je danas donijela još jednu važnu odluku, a tiče se dodjele priznanja najzaslužnijim pojedincima i subjektima za doprinos u razvoju USK, a koja će javno biti dodjeljene na Dan USK, tačnije 27.maja ove godine.

/BISCANI.NET