Na današnjoj redovnoj sjednici usvojen je Prijedlog zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju.

O važnosti usvajanja ovog zakona, odnosno modernizaciji zakonskog rješenja od prije 19 godina, govorio je ministar obrazovanja, nauke,kulture i sporta Unsko-sanskog kantona Edvin Alijanović.

“Revolucionaran dan za Unsko-sanski kanton, jer nakon 19 godina dobijamo novi Zakon o osnovnom odgoju i obrazovanju. Drago mi je da su skupštinski zastupnici shvatili važnost ovog zakona, jer on donosi moderna uređenja i rješenja. Dakle, moram ići u korak sa vremenom, u korak sa Evropskom unijom, onoliko koliko nam to sredstva dopuštaju i omogućavaju. Mnogo je novina – završetak digitalizacije, kurikularna reforma, prevoz učenika, produženi boravci i ostalo”, naveo je ministar Alijanović.

Ovakvim ishodom zadovoljni su i u Kantonalnom sindikatu osnovnog odgoja i obrazovanja.

“Bit ćemo zadovoljni kada zakon zaista stupi na snagu, odnosno kada počne primjena i kada sve one odredbe koje čine poboljšanje i za učenike i prosvjetne radnike budu vidljive. Ovaj zakon je prva stepenici, iza njega slijede podzakonski akti koji su nama jako značajni, ali i za učenike i roditelje. Nadamo se da ćemo ih završiti u što skorijem roku”, kazala je predsjednica Sindikata Zehra Hadžić.

Zastupnik Naše stranke Jasmin Hušić također je pohvalio izmjenu ove zakonske regulative, ali i ukazao na određene nedostatke i propuste.

“Zakon je nužan kako bi se pratili razvojni standardi, naročito kada je u pitanju informatička tehnologija. Ono što smatram da nije dobro je da produženi boravak nije uveden kao obaveza, kao i neriješeno pitanje koji će se pravilnici u narednom preiodu primjenjivati, s obzirom da novi trebaju biti doneseni tek u narednom roku od šest mjeseci, a nova školska godina počinje za nekoliko dana”, riječi su zastupnika Hušića.

U nastavku današnjeg zasjedanja, zastupnici će raspravljati i odlučivati, između ostalog, o Prijedlogu zakona o službenom glasilu USK i Rebalansu financijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja.

(radiobihac.com)