U slučaju optužbe protiv načelnika Velike Kladuše, Fikreta Abdića, podnesene nakon prijave većine u Općinskom vijeću, te u vezi s navodnim svojatanjem službenog pečata i zabranom korištenja prostorija OV-a, danas je najavljeno ročište pred Općinskim sudom u Bihaću, objavio je RTVUSK.

Optužnica je prvo bila primljena u Velikoj Kladuši, ali je ondašnji sud podnio prijedlog Kantonalnom sudu za određivanje drugog, stvarno nadležnog suda. Ova situacija izazvala je značajnu pažnju i raspravu, a Klub Laburističke stranke ističe da bi afera u vezi s pečatom trebala biti zatvorena, posebno nakon nalaza i mišljenja Ombudsmana BiH koji su išli u korist očuvanja postojećeg pečata, kojeg je nova većina dobila od nadležnih iz Vlade Unsko-sanskog kantona.

Ombudsmani BiH su u sedmom mjesecu dali preporuku Ministarstvu pravosuđa i uprave Unsko-sanskog kantona da preispita svoju odluku, te da ih u roku od 30 dana obavijesti o provođenju izdane preporuke.

Današnje ročište pred Općinskim sudom u Bihaću ima značajne implikacije za ishod ovog slučaja, a mnogi će pratiti razvoj situacije s velikim interesom.