Piše: Biscani.net

Na današnjoj vanrednoj sjednici Skupštine Unsko-sanskog kantona (USK) donesena je odluka o smjeni dosadašnje Vlade USK te imenovanju nove koalicije koja će činiti Stranka demokratske akcije (SDA), Socijaldemokratska partija (SDP), Narod i Pravda (NiP) te Pomak.

Ova politička promjena znači da će NES, DF i SBiH postati opozicija, prelazeći iz pozicije koje su prije imali u koaliciji sa SDA. Vanredna sjednica je označila preokret u političkom pejzažu USK, a formiranje nove vlade podržao je i zastupnik Narodne stranke, Jasmin Hušić.

Novi premijer USK bit će dosadašnji entitetski zastupnik SDA, Nijaz Hušić, dok će predsjedavajući Skupštine USK biti Zikrija Duraković iz stranke Pomak. U sastavu nove vlade SDA će imati tri ministra, uključujući Mustafu Avdagića (zdravstvo), Almira Tutića (boračka pitanja), Amela Dizdarevića (poljoprivreda) i Dragana Polimca (pravda).

Tri ministarska mjesta za SDP popunit će Danko Dakšić (finansije), Adnan Habibija (unutrašnji poslovi) i Denis Osmankić (obrazovanje). Armin Kardašević iz stranke NiP preuzet će funkciju ministra privrede, dok će Almir Imširović, član Narodne stranke, biti ministar prostornog uređenja.

Ovo političko preustrojstvo dogodilo se unatoč protivljenju predsjednika SDA Bakira Izetbegovića, koji smatra da je važno zadržati koaliciju sa NES-om, DF-om i SBiH. Šef Kluba SDA u Skupštini USK, Jasmin Musić, iznio je izazove u odnosima između SDA i NES-a, naglašavajući smanjenje broja kantonalnih zastupnika kao ključni faktor u konfliktu.

VEZANA VIJEST:

Rušenje Ružnića: Od skupštinskog mandata sa 14.000 glasova do gubitka premijerske pozicije

(Biscani.net)