Nakon krivične prijave koju su stanari dostavili Tužilaštvu USK-a i Federalnoj upravi policije, stanari boračke “zgrade slučaj” STO1 i STO2, koja se gradi u bihaćkom naselju Ozimice 1, pozivajući se na Zakon o građenju USK-a podnijeli su prijavu Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove Bihać.

– Iako mediji redovno upozoravaju javnost o propustima investitora i nadzornih organa, radilište nije ograđeno, opasnost za prolaznike i postojeće stanare je evidentna, a inspekcija nije ništa poduzela, a obaveza im je da investitora i izvođače upozori na njihove obaveze, navode stanari.

Rupe, komadi željeza i atomsko sklonište koje je prepuno vode, potencijalni su izvor opasnosti od povreda ili zaraze, pa i po stabilnost samog objekta.

– Svojom pasivnošću inspekcijski organi očito staju na stranu aktera odgovornih za takvo stanje. Mi, sanari tražimo da se izvrši inspekcijski nadzor i utvrde nepravilnosti te da se naloži izvođaču radova i nadzornom organu da otklone navedene nedostatke, navodi se u prijavi.

/abc.ba