Obilne padavine ovog vikenda prouzrokovale su probleme sa poplavama u skoro svim općinama i gradovima Unsko-sanskog kantona (USK), a naročito u gradu Bihaću. Do plavljenja je došlo u bihaćkim naseljima Orašac, Kulen Vakuf (na fotografiji), Gata, Turija, Čavkići, Ribić, Ripač, Mali Lug, Zlopoljac, Lohovo, Račić i drugim. ( Amar Mehic - Anadolu Agency )

Štete koje su donijele poplave stanovništvu Bosne i Hercegovine prije više od mjesec dana još uvijek nisu sanirane, a već se najavljuju nove, obilne padavine. Strah je prisutan i u Bihaću. Poplave koje su skoro pogodile ovaj grad, građanima su donijele tešku spoznaju da su u muci uglavnom prepušteni sami sebi.

Mehmed Ramakić iz Bihaća štetu u svom domu procjenjuje na više od 10 hiljada maraka. Poplave koje su u decembru pogodile ovaj kraj uništile su, kaže, sve ono što je godinama sticao, a najava novih padavina donijela je i novi strah. Namještaj je već digao.

“Sve što sam u životu stvorio, sve mi je ta poplava uništila. Stvarao sam 50 godina i to mi je za jedan dan sve otišlo… Kažu da će ponovo, digao sam sve, namještaj… Pelet sam podigao za 40 cm, ali ne mogu znati koliko će biti vode…”, priča Mehmed.

Kako komisija za procjenu šteta još uvijek nije završila posao, iz kabineta gradonačelnice Bihaća nisu mogli davati informacije o tome kolika je procjena, te u kojoj mjeri će se pomoći građanima. Navodno je štete prijavilo više od dvije stotine građana.

“Čula sam na TV-u da se pripreme ljudi, da sklone što se skloniti može, ako bi bilo kakvog belaja. Ako nastave padavine, biće toga. Jesam li uplašena? Da znaš da jesam, a sama sam…”, kaže bišćanka Šerifa Hodžić.

U poslijepodnevnim satima vodostaj Une je za jedan centimetar bio iznad kritične tačke. Ono što trenutno ide na ruku, jeste snijeg koji pada, kažu u Službi za civilnu zaštitu Unsko-sanskog kantona. Ipak, dodaju, spremni su za svaki scenarij.

“Ukoliko bi došlo do kišnih padavina i dalje, onda bi došlo do poplava. Sreća je što je došao snijeg. Mislim da će doći do prestanka rasta vodostaja na području Unsko-sanskog kantona”, navodi Muhamed Pečenković, pomoćnik direktora Službe za civilnu zaštitu USK.

Iako su predviđanja da će poplave ovaj put zaobići Bihać, one su istovremeno pokazale i da se vlasti i nadležne institucije nisu ozbiljno pozabavile ovim problemom s ciljem rješavanja i gradnje nasipa. Ovi postojeći već su ih izdali.

(BHRT.ba)