Kulturni centar u Bihaću jučer je bio mali da primi sve studente koji su došli po svoju stipendiju

Vlada Unsko-sanskog kantona obezbijedila je 683 stipendije za studente iz Kantona koji su članovi porodica boračke populacije. Jučer je u Kulturnom centru Bihać organizovano svečano potpisivanje, koje je realizovano posredstvom Ministarstva za pitanje boraca Unsko-sanskog kantona.

– I ovim činom nastojimo da očuvamo dignitet rata u Bosni i Hercegovini, a najzaslužniji za ovo što danas jesmo i što imamo upravo su vaši roditelji. Obećavam vam da ćemo naredne godine podići iznos stipendija, tako da će svaki student primati po 1.000 maraka, kazao je Dževad Malkoč, kantonalni ministar za boračka pitanja.
Sadašnja visina godišnje stipendije za djecu boraca je 700 KM. Uplate će uslijediti do kraja iduće sedmice.

– Početak je školske godine i želimo da se što bolje pripremite na vašim fakultetima, tako da ćete na računima sljedeće sedmice imati stipendije. Mi smo u Vladi nastojali da niko od vas ne bude odbijen, a iako je komisija uradila prilično dobar posao, ipak ima propusta o kojima smo obaviješteni te ćemo se potruditi da ih ispravimo, istakao je premijer Husein Rošić.

Na kraju svečanog potpisivanja ugovora, Rošić je studentima zaželio puno uspjeha u školskoj godini.

Ministar Malkoč je naglasio da će u ovom sazivu Vlade briga o školovanju studenata biti jedan od prioriteta. A da će već pri planiranju proračuna za 2017. visine stipendija biti povećane, potvrdio je i premijer Rošić.

Iako je potpisivanje ugovora o stipendiranju organizovano usred predizborne kampanje, organizatori su izbjegli svaku mogućnost da im se ovom prilikom spočita jednostranačka promocija, naročito nakon nedavnog skandala sa šehidskim stipendijama o kojima je Oslobođenje posljednjih dana pisalo.

Naime, jučerašnju svečanost uveličali su i predstavnici opozicionih stranaka, kao i predsjednici stranačkih klubova u Skupštini USK-a, kao što su Farko Hodžić (DF) i Albin Muslić (SDP).

Vladu su imenovale i stranke iz opozicije, te je ovaj rezultat rada Vlade sa studentima pripisan zajedničkom naporu svih u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, kao primjer uspješne suradnje na stabilizaciji prilika.

/oslobodjenje.ba