Štrajk upozorenja sa prvim školskim zvonom u USK-u

Oslobođenje
Kantonalni odbor Saveza sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Unsko-sanskog kantona će u ponedjeljak, prvog dana škole, skrenuti pozornost javnosti na teško stanje u obrazovanju. Donio je odluku o organizovanju i održavanju štrajka upozorenja u svim ustanovama predškolskog i osnovnog obrazovanja USK-a. Razlozi organizovanja štrajka upozorenja su neispunjavanje tačaka iz sporazuma koji je sa njima potpisala Vlada 21. 6. 2017. godine.

Grijesi vlasti
Vlada je propustila da osigura potpisivanje granskog kolektivnog ugovora prosvjetarima, da sustigne isplatu zaostalih primanja, nisu im uplatili sredstva za prevoz niti naknade za tešku bolest, smrtne slučajeve i invalidnost uposlenika. Nisu ni ponudili rješenje oko visine osnovice i koeficijenata za isplatu plaća i naknada koje nemaju taj karakter.
Nezadovoljstvo je još prošireno zbog kršenja Pravilnika o tehnološkom višku. Ne objavljuju se transparentno liste tehnološkog viška u predviđenom zakonskom roku, kao ni liste potreba. Sindikati ne vide da resorno ministarstvo poduzima neke mjere protiv pojedinih direktora obrazovnih ustanova koji špekulišu listama viškova. Nema blagovremenih raspisivanja konkursa za prijem u radni odnos, radnici se primaju bez konkursa na radna mjesta na koja nisu iskazane realne potrebe i bez pravilnika, kao i privremeni školski odbori koji se imenuju na nezakonit način, navode sindikati u svojoj odluci za štrajk. Činjenice su da je sve manje učenika u školama, da su poslovi u prosvjeti ugroženi. Postaje tijesno za sve, a u opasnosti su oni profesionalni kadrovi koji nisu pod nečijom protekcijom. Zapravo, nastavnike u osnovnom obrazovanju muče brojna pitanja opstanka, a Sindikat je jedino sredstvo koje ih može zaštititi.
– Pogodilo nas je što se medijski plasira da smo mi, prosvjetni radnici, krivi za manjak učenika u Kantonu. Mi smo na to godinama upozoravali, ali nas nisu slušali, kazala nam je Zehra Hadžić, predsjednica Sindikata osnovnog obrazovanja USK-a.
Posljedice su sada teške, nastupa spajanje odjeljenja, nastavnici će morati raditi u više škola, a lovi se u mutnom.
Viška ima svugdje
– Zar se može dočekati prvi septembar a da još nije raspisan konkurs? Znači, dozvoljava se direktorima da zapošljavaju kako i koga oni hoće. Jer onaj radnik koji je tehnološki višak može se javiti samo po osnovu iskazanih potreba, a konkurs nikad dočekati. Na sve strane se plasira priča da se, ako je manjak djece i postoji višak prosvjetnih radnika, mi raspoređujemo po standardima i zakonskim aktima koje izdaje Ministarstvo. To nije ništa novo, pedagoški standard određuje koliko će zaposlenih biti u jednoj ustanovi. Nas se svake godine češlja. Ali, mi smo jedini segment društva koji iskazuje svoj tehnološki višak javno. Ako je manjak učenika, onda je manjak i stanovnika, pa bi trebalo u svim segmentima da bude tehnološkog viška. No, niko ga drugi ne prikazuje među budžetskim korisnicima, ističe Hadžić.
Sad je situacija teška, nastala nebrigom onih koji su trebali voditi računa na vrijeme o tome. Već sada ima nastavnika koji rade u dvije, tri i četiri škole. Niko ne poduzima ništa, a ljudi odlaze. U Sindikatu tvrde da ima nastavnika koji su radili na neodređeno, ali su napustili zemlju iz straha od neizvjesne sutrašnjice.


0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...