Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije BiH organizovao je polusatni štrajk upozorenja u svim zdravstvenim ustanovama na području FBiH u kojima je Sindikat doktora organiziran.

Piše: BISCANI.NET

Štrajk upozorenja održan je i u zdravstvenim ustanovama USK. Kako Biscani.net portal saznaje iz Sindikata ističu da su 12. jula ove godine dobili reprezentativnost iz oblasti djelatnosti doktora medicine i stomatologije te da već nekoliko mjeseci bezuspješno pokušavaju pristupiti pregovorima o novom kolektivnom ugovoru, ali da su im brojne formalne i neformalne prepreke stajale na putu. Upravo to je i osnovni razlog održavanja današnjeg štrajka upozorenja, za BISCANI.NET portal ističe dr. Nedim Kurtagić, predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije za USK.

„Mi očekujemo i tražimo otpočinjanje pregovora oko potpisivanja kolektivnog ugovora za djelatnost doktora medicine i stomatologije. Stalna odgadjanja početka pregovora od strane Federalnog i kantonalnih ministarstava zdravstva, natjerali su nas na današnji štrajk upozorenja“.-kaže dr. Kurtagić za Biscani.net.

1345345345
Twitter screenshot

Štrajk je poruka da su ljekari izgubili strpljenje, zbog nezainteresiranosti za rješavanje njihovog statusa na nivou FBiH te da će, ukoliko pregovori s Federalnim ministarstvom zdravstva i kantonalnim ministarstvima uskoro ne počnu, biti primorani obustaviti rad. Kantonalni ogranak sindikata danas je razgovarao s predstavnicima Vlade USK, no ovi razgovori nisu imali karakter pregovora.

589sd8f

„Današnji razgovori, vezani su za ovaj problem i konačno definiranje koeficijenata složenosti poslova i satnice u kolektivnom ugovoru. Prema našim saznanjima, neki okvirni sporazum je potpisan, no mi smo dobili saglasnost da možemo samostalno vršiti pregovore i to i tražimo“-kaže dr. Kurtagić. On dodaje da sindikat već godinama ukazuje na ogromne probleme u zdravstvu, slab materijalno-socijalni položaj ljekara, loše uvjete rada, nedostatak lijekova, kao i brojne druge probleme koji opterećuju skoro svaku zdravstvenu ustanovu. Kako BISCANI.NET saznaje, ovi problemi zajednički su u cijeloj Federaciji BiH, ali posebno izraženi u Unsko-sanskom kantonu i Kantonalnoj bolnici „dr. Irfan Ljubinkić“, koja je pretrpjela ogromne štete u požaru prije tri godine. Zbog cijele situacije, revoltirani mladi stručnjaci, nakon mukotrpnog školovanja svoju budućnost i ne pokušavaju tražiti u BiH, već odlaze u zemlje EU, koje su značajno pojednostavile proceduru nostrifikacije diploma i ostale administrativne prepreke za ulazak i zapošljavanje ljekara iz BiH.

/BISCANI.NET