Zbog tragedije u kojoj su jučer živote izgubila trojica Bišćana: Sead Mujic, Elvis Salihodžić i Admir Mulić, Grad Bihać će dan ukopa, odnosno dan obavljanje dženaze-namaza preminulima, Odlukom Gradonačelnika proglasiti Danom žalosti na području Grada Bihaća, stoji u saopćenju Grada Bihaća.

VIDEO PRILOG: Stravična nesreća u HE Kostela kod Bihaća

Zbog curenja plina na postrojenju smrtno su stradala tri radnika Elektroprivrede, potvrđeno nam je Kantonalnom MUP-u. Jedna osoba je teško povrijeđena i kako doznajemo nalazi se van životne opasnosti.

Zbog djelovanja plina u bolnicu je primljeno i nekoliko medicinara Hitne pomoći koji su spašavali stradale. Ni oni nisu životno ugroženi.

Stradali uposlenici obavljali su radne zadatke u okviru redovnog godisnjeg održavanja, saopćeno je iz Elektroprivrede Bosne i Hercegovine.

U MUP USK-a su nam kazali da je do nesreće došlo oko 13:30 sati. U toku curenja plina, četiri radnika su radila na remontu turbine.

Pogledajte video prilog RTV USK koji je emitiran u večerašnjem dnevniku u 19 sati.

Nakon nesreće u hidrocentrali kod Bihaća oglasili se iz Elektroprivrede BiH

Nakon što su u eksploziji koja se dogodila u poslijepodnevnim satima u postrojenju hidrocentrale u Kostelima kod Bihaća poginule tri osobe, saopćenjem za javnost oglasili su se i iz javnog preduzeća Elektroprivreda BiH.

Naveli su da se nesreća dogodila prilikom čišćenja drenažnog sistema hidroelektrane, te da su poginula tri uposlenika ovog preduzeća koji obavljaju poslove održavanja u Hidroelektrani Una Kostela.

– Stradali uposlenici obavljali su radne zadatke u okviru redovnog godišnjeg održavanja – naveli su iz Elektroprivrede ne otkrivajući identitet stradalih.

U saopćenju se navodi i da su četiri uposlenika povrijeđena i hospitalizirana u Kantonalnoj bolnici „Dr.Irfan Ljubijankić“ u Bihaću.

– Uzroci nesreće bit će poznati po okočanju uviđaja i istrage. Uviđaj na mjestu nesreće izvršio je postupajući tužilac Tužilaštva Unsko-sanskog kantona – navodi se u saopćenju JP Elektroprivreda BiH.

Radnik povrijeđen u eksploziji u HE kod Bihaća van životne opasnosti!

Radnik koji je spašen u eksploziji koja se dogodila u Hidroelektrani “Una – Kostela” nadomak Bihaća je van životne opasnosti, potvrdio je glasnogovornik MUP-a USK Adnan Beganović. U ovoj nesreći su tri osobe poginule.

Beganović je kazao kako je zaštitar agencije “Bakrač” koji se nalazio u naselju Kostela u 13:30 sati obavijestio PU Bihać da je unutar objekta Hidroelektrane “Una – Kostela” došlo do eksplozije. U prostoriji u kojoj je došlo do eksplozije nalazila su se četiri uposlenika Elektrodistribucije koja su radila na sanaciji turbine.

“Pripadnici PU Bihać i Vatrogasne jedinice izašli su na mjesto nesreće i potvrdili tačnost ove informacije. Doslakom do objekta uočena su četiri tijela, od čega je ejdno davalo znake života. Uspjeli su ga izvući iz te sobe i prevući u Kantonalnu bolnicu Dr. Irfan Ljubijankić gdje mu je ukazana neophodna medicinska pomoć. On se nalazi van životne opasnosti i na daljem je promatranju”, kazao je Beganović.

Nažalost, tri osobe su poginule. Smrt je konstatovana čim su izvučena njihova tijela.

Sektor kriminalističke policije MUP-a USK na mjestu nesreće vrši uviđaj. Na mjestu nesreće je i dežurni kantonalni tužilac.

“Okolnosti i način na koji je došlo do nesreće bit će poznate nakon okončanja uviđaja”, kazao je Beganović.