U sklopu obilježavanja 16.juna- Dana branilaca Bihaća, večeras je u sali Kulturnog centra Bihać održana svečana akademija na kojoj su se prisutni predstavnici boračkih organizacija, gradskih i kantonalnih vlasti, te građani prisjetili jednog od najsudbonosnijih dana u odbrani grada Bihaća.U prisustvu ratnih komadanata i boraca 5.korpusa Armije R BiH, HVO Regije Bihać i policije , prigodan referat održao je Nijazija Maslak. On je istakao da u historiji svakog grada, pa tako i Bihaća, postoje događaji koji svojom važnošću prkose zaboravu.

 

“U okviru odbrane R BiH Bihać je imao jedno od najznačajnijih mjesta zato što je oslobođena ogromna energija Bišćana koja je bila u funkcija odbrane na ovim prostorima. Osnivanje Patriotske lige BiH a kasnije Teritorijalne odbrane u Bihaću prvi su korak ka pripremama za odbranu grada od agresije i to se najbolje vidjelo upravo u prvim danima juna 1992.godine. Junski uspjesi branilaca Bihaća bili su prekretnica za ekspoatisanje rezultata naše pobjede, prvenstveno sa psihološkog aspekta i zarobljeni tenk i PRAGA, te uništeni agresorski tenkovi i vojska podigli su moral naših boraca “- kazao je Maslak.

 

U svom obraćanju Hamdija Abdić, predsjednik Saveza branilaca BiH , kazao je da je tužan što večerašnjem skupu nije prisustvovao daleko veći broj građana Bihaća, a posebno mlađe populacije koje i trebaju učiti šta se dešavalo 16.juna 1992.godine.

 

“ Žalostno je što nas danas 23 godine nakon agresije i napada na naš grad ima malo na ovakvim i sličnim manifestacijama. Nažalost blijedi naša borba za ovu državu i ako nastavimo ovim putem vrlo lako nam se može desiti opet 1992.godine. Zato sam ponosan na sve vas koji ste došli večeras jer dok nas ima i jedan istina o odbrani Bihaća neće se zaboraviti. Danas nam treba jedinstvo kao 1992.godine, no ova večeras sala govori da ćemo do toga vrlo teško doći “- kazao je komandant Abdić.

 

Ističući da je svaki dan od 16.juna 1992.godine  datum koji ne smijemo zaboraviti, mr.sci.Emdžad Galijašević, gradonačelnik Bihaća kazao je da će gradska uprava podržati svaku manifestaciju kojom se veličaju borci koji su odbranili živote 60.000 Bišćana.

 

“ Kad su izbori i izborna godina onda nas na ovim skupovima ima daleko više i ipak ne treba biti tužan što dvorana nije puna jer oni koji kojima je jasno šta ovaj dan znači bilo je dovoljno da dođu večeras. Nažalost , oni kojima nije jasno šta znači ovaj dan i svi drugi dani iz odbrambeno-oslobodilačkog rata  imaju sa sobom mentalni problem. Na sve što nam se desilo u ratu mi večeras se pitamo da li nas je trebalo doći 300 ili 500 na ovu akademiju. Pa isti taj broj je i organizirao odbranu grada i budite svi na to ponosni. Ovdje treba biti više omladine, a ne bacati u grah hoće li na akademiji biti oni koji su svi zaposleni u državnim firmama i uživaju u blagodatima raznih budžeta. Ovdje treba biti omladina koja treba znati šta se dešavalo tog 16.juna 1992.godine ali eto to se nije desilo, ali mi smo tu i biti ćemo i slijedeće godine svidjelo se to nekome ili ne “- kazao je gradonačelnik Galijašević.

/BISCANI.NET