U Bihaću je upriličena svečana akademija u okviru programa kojim se obilježava 30 godina Muftijstva bihaćkog.

Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić u obraćanju prisutnima predstavio je aktivnosti i ostvarene rezultate u protekle tri decenije ističući je da je Bosanska krajina poznata po svojoj državotvornoj svijesti, te da je, pored heroja, iznjedrila i dvojicu reisa, prvog reisul-ulemu Mustafu Hilmi Hadžiomerovića i reisa Džemaludina Čauševića i mnoge istaknute intelektualce.

– Sve što smo večeras spomenuli iz prošlosti ima za cilj da bolje sagledamo sadašnjost kako bi spremni dočekali budućnost, jer davno su rekli: Sutra pripada ljudima koji se danas pripremaju, poručio je muftija Kudić.

Premijer Unsko-sanskog kantona Nijaz Hušić govoreći o saradnji sa Muftijstvom bihaćkim kazao je da Muftijstvo daje primjer pozitivnog rada u razvoju društvene zajednice koji je utemeljen na radu, pravdi i jednakosti.

– Hvala Muftijstvu na otvorenosti da u svom domenu reaguje na probleme građana i pruža podršku povratnicima. Kada imamo ovakav odnos poštovanja i podrške, niko neće biti kadar da postavlja zidove među nama, kazao je premijer Hušić.

U ime Skupštine Unsko-sanskog kantona čestitke je prenio zastupnik Jasmin Musić naglasivši da kontinuitet rada Muftijstva svjedoči funkcionalnosti i organizovanosti.

Svečanoj akademiji u Bihaću prisustvovao je i reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović koji je u obraćanju poručio da nadalje slijedi faza duhovne i moralne obnove i kulturne izgradnje koja će zahtijevati mnogo energije i umijeća, takta i strpljivosti, naročito s obzirom na prisustvo velikog broja različitih negativnih utjecaja kojima smo izloženi.