U punoj sali Muzeja AVNOJ-a, boračke organizacije, gradske i kantonalnih vlasti, građani, ratni komandanati, pordice šehida, te borci 5. Korpusa Armije R BiH, HVO Regije Bihać i policije, svečanom sjednicom Gradskoga vijeća obilježili su Dan branilaca grada Bihaća. Jedan od najsudbonosnijih dana u odbrani grada, 16.06.1992. godine kada su branioci uspjeli već u prvom napadu na grad zarobiti neprijateljski tenk i PRAGU-u, te odbiti pješački napad koji je za cilj imao zauzimanje Bihaća.
Prisutnima su se obratili Jasmin Stambolija, Savjetnik gradonačelnika, Mustafa Ružnić, premijer USK-a, Samir Jašarević, ministar za pitanje boraca i RVI, Zulfikar Handukić, predsjedavajući gradskog vijeća, Asmir Budimlić, zamjenik predsjedavajućeg GV i Hamdija Abdić i Franjo Grgić, ratni komandanti 502. VBBR i HVO regije Bihać. Oni su u svojim obraćanjima istakli da je ovaj datum bio presudni trenutak u odbrani grada tokom svih 1201 dana opsade, dodavši da su branioci agresoru pokazali da Bihać nikada neće biti osvojen i da će ovaj kraj i narod biti nezaobilazan faktor u oslobađanju države BiH.

“Danas sam posebno počašćen što se ispred Grada Bihaća, a i kao nekadašnji pripadnik policije, obraćam dobitnicima plaketa i svim učesnicima odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995 godine, povodom Dana branilaca Bihaća. Dana koji je prije tačno 30 godina odredio sudbinu ovog grada i njegovih stanovnika, patriota koji su voljeli i danas vole svoju državu Bosnu i Hercegovinu svoj grad Bihać. Ovaj dan nakon 30 godina budi posebne emocije, budi tugu i radost. Tugu jer danas sa nama nisu brojni branitelji ovog grada, a radost što imamo državu za koju smo se borili a mnogi dali za nju i svoje živote i dijelove tijela. Herojstvo i odlučnost branilaca Bihaća inspiracija su i današnjim generacijama koje se u miru bore za bolji Bihać, za bolje sutra. Siguran sam da će nove mlade generacije pronaći put da nam država BiH, USK-a i grad Bihać budu još snažniji i bolji” – kazao je savjetnik Stambolija.

Na današnjoj svečanoj sjednici shodno ranijoj odluci GV Bihać uručene su i Plakete branilaca-oslobodilaca Bihaća za istaknuti lični doprinos u odbrambeno-oslobodilačkom ratu u odbrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta države Bosne i Hercegovine, te očuvanja općih i civilizacijskih vrijednosti.

„Danas se prisjećamo tih ponosnih i teških dana, ali i jednog od najsudbonosnijih dana u odbrani grada Bihaća. Naime, nakon uspostavljanja linija i uspostave potpunog okruženja te rasporeda artiljerijskih jedinica oko slobodne teritorije koju su kontrolisale legalne slabo naoružane jedinice Teritorijalne odbrane R BiH, neprijateljske snage su zaposjele dominantne položaje oko grada Bihaća te izvršile opći napad na grad Bihać. , nadljudskim naporima slabo naoružani branioci grada Bihaća, ispoljavajući nemjerljivu hrabrost i snalažljivostm osujetile su i zaustavile napad i nanijele značajnje gubitake neprijatelju. O njima trebamo pričati, pisati knjige, pričati o tom o tom vremenu i danima kada smo bili jedinstveni i imali samo jedan cilj, odbranu i oslobođenje države Bosne i Hercegovine. Također želim da porodicam posthumno nagrađenih branilaca, uvaženim dobitnicima priznanja braniocima/oslobodiocima u ime Gradskog vijeća iskreno čestitam na zasluženim priznanjima“, rekao je Asmir Budimlić, zamjenik dopredsjedavajući GV Bihać.

Plaketa branilaca-oslobodilaca Bihaća dobili su: Memagić Enes – posthumno, Vidimlić Nusret – posthumno, Mušić Nedin – posthumno, Mahmutović Mehmed – posthumno, Felić Refik – posthumno, Midžić Mirsad – posthumno, Abdijanović Hasib, Abdijanović Mirhad, Šušnjar Fadil, Mujčić Safet, Butković Sakib, Ćejvan Halil, Karabegović Izet, Kasupović Anel, Kličić Osman, Malkoč Šemsudin , Brkić Ago, Kurtović Sevad, Šarić Edin, Konjević Mevlida, Mujanović Ismet, Piralić Senad, Porčić Fadila, Čakvić Ibrahim, Grozdanić Omer, Bešić Nedžad-Lelo, Felić Fikret-Denjo, Felić Suljo, Rekanović Asmir, Imširović Asmir, Bunić Emir, Bašanović Zuhdija, Libić Mehmed, Hrustanović Besim, Bakrač Asmir, Zulić Sadik, Sejdić Nihad, Mušeta Adil-Džeger, RV PVO Armije RbiH „Vazduhoplovna grupa Bihać“, Begić Ismet, Safić Samir, Puškar Edin, Bosnić Dževad, Ćehajić Osman, Delić Sead.