Večeras je u prostorijama Gradske galerije svečanim otvaranjem izložbe „BIHAĆ – od utvrde do grada“ autora Almira Amija Kurtovića započela ovogodišnja manifestacija „26. februar Dan grada Bihaća“. Mnogobrojnim posjetiocima ove zanimljive izložbe na početku su se obratili Nermin Delić, direktor Gradske galerije, Edin Moranjkić, savjetnik gradonačelnika te autor izložbe Almir Kurtović što je i označilo otvorenje izložbe i oficijalni početak manifestacije.

Tematika izložbe bile su slike i fotografije koje prikazuju staro gradsko jezgro koje se kroz godine mijenjalo a na koju su uticali carstva, države i kulture koje su vladali gradom na Uni. Ubranizacijom došlo je do širenja našeg grada što je znatno uticalo na njegov oblik a autor je upravo s tim motivima i fragmentima iz prošlosti nekoliko slika i samostalno mapirao skicirao i prenio na papir da bi one kasnije postale realna razglednica grada Bihaća iz davnih vremena.

„Izložba našeg Almira Kurtovića predstavlja pravi profil grada Bihaća. Ovaj izložbeni materijal jedan je od najboljih razglednica koju naš grad može imati, upravo zbog toga odlučili smo da je ova izložba najbolja uvertita i najprikladniji početak svega što nas čeka u narednim danima kada je u pitanju obilježavanje 26. februara Dana grada Bihaća. Svim ustanovama i preduzećima kojima je Grad osnivač, a posebno drugim organizacijama i pojedincima koji žive ovaj grad i koji su obogatili naš orogram želim da se zahvalim što zajedno ulažu velike napore da bi svi sadržaji bili na vrhunskom nivou, a našem Amiju želimo puno uspjeha u budućnosti i da i dalje bude ponosni reprezentator našeg Bihaća”, istakao je Edin Moranjkić, savjetnik gradonačelnika Bihaća.