Imali su pancirke, kalašnjikove, šok bombe i zapaljive bombe.

Kako je objavio East2West, a prenio je Mirror, u napadu u Moskvi je ubijena i bivša manekenka i misica Ekaterina Novoselova (42). Irinu Firsovu (52), profesoricu historije, napadači su ubili među prvima. Irina se nedavno preselila u Moskvu gdje je predavala na institutu za film i televiziju.

Broj mrtvih u strašnom napadu na koncertnu dvoranu u predgrađu Moskve prešao je 140, a strahuje se da će još rasti jer su desetine ranjenih još kritično.

U petak su naoružani napadači upali u koncertnu dvoranu Crocus City Hall. Imali su pancirke, kalašnjikove, šok bombe i zapaljive bombe. Pucali su u civile, a među mrtvima su i djeca. Krov dvorane se nakon napada zapalio.

Rusi su objavili kako su uhapsili četvoricu direktno odgovornih za napad. Procurio je i snimak ispitivanja jednog od njih na kojoj govori: „Dali su mi 5.000 eura da ih sve pobijem“.

Rusi su objavili kako su napadači Tadžikistanci, a odgovornost za napad preuzela je Islamska država.

– Samo je odjedanput počelo. Hodali su i pucali. Ništa nisu pričali, nisu vikali. Samo su kosili jednog po jednog. Kad sam došao kući, vidio sam da mi je kaput krvav, pogodili su ljude oko mene. Bilo je jezivo – ispričali su svjedoci najsmrtonosnijeg napada u Rusiji u zadnjih 20 godina.

Islamska država objavila je uznemirujući snimak na kojem se vidi kako napadači iz automatskog oružja pucaju po civilima. Jedan od napadača ima nož.

– Pucali su na Ruse iz blizine, kao nekad nacisti. Bježali su prema Ukrajini gdje ih je čekao siguran prolaz. Sve ćemo ih kazniti. Teroriste čeka samo odmazda, budućnost nemaju – rekao je jučer Vladimir Putin u obraćanju naciji.

(avaz.ba)