Današnji dan, 14. juni već devetnaest godina se obilježava kao Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi, na prijedlog Svjetske zdravstvene organizacije, u povodu rođenja Karla Landsteinera, pronalazača osnovnih krvnih grupa. Ovaj značajan datum akcijom darivanja krvi u Službi za transfuziju krvi Kantonalne bolnice „Dr. Irfan Ljubijankić“ u Bihaću obilježio je i gradski Crveni križ kojoj se odazvao značajan broj darivalaca među kojima i pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

BIHAĆ, 14. juna – Da je grad Bihać, grad humanista, potvrđuju to dobrovoljni davaoci krvi svojim odzivom akcijama u kojima su prikupili značajne količine tečnosti koja život znači. Samo u protekloj godini darivaoci, članovi gradskoga Crvenog križa Kantonalnoj bolnici „Dr. Irfan Ljubijankić“ poklonili su 1200 doza krvi raznih krvnih grupa, što je impozantna brojka. Dragocjenu tečnost godinama daruje oko 3.000 registriranih davalaca a, kako kaže sekretar Crvenog križa Selam Midžić, aktivno ih je između 1.500 i 1800.

Jedan od najaktivnijih darovalaca je Muhamed Selimović koji je krv dao 151 put i s obzirom da je navršio 65 godina starosti, više ne može biti darovalac. Govoreći o vlastitom iskustvu i putu podsjetio je na vrijeme odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-95. godina kada je bilo poziva za hitno darivanje krvi u poslijeponoćnim satima, u vrijeme kada se zbog darivanja krvi odlazilo sa prvih linija odbrane kako bi se spasio život saborca i onda nekako sam sebi olakšaš kad znaš da je jedan čovjek ostao živ zahvaljujući tome. Prisjetio se ovom prilikom Muhamed svojih brojnih akcija darivanja krvi i pozvao mlade da se u što većem broju odazovu ovoj humanoj misiji, daruju krv kako bi spasili život. Apelira na mlade ljude da se uključe u ovu humanu misiju, jer je to zdravo, humano djelo – jer je to pomoć drugome i zalog u spašavanju nečijeg života.

(rtvusk.ba)