Pored topa sa Sokolačke kule kraj posta za vrijeme ovogodišnjeg Ramazana, Bišćani imaju priliku čuti još jedan, koji svako veče sa platoa Kapetanove kule poziva na iftar. Inicijativu za postavljanje topa u centru Bihaća je pokrenula Vlada USK-a.

Topovsko đule u centru Bihaća svakog dana, mjeseca Ramazana označava kraj posta. Ovaj top djelo je vrijednih ruku kovača-kolara iz Bosanske otoke Dursuma Halilovića i Hasana Mujanovića. Top je izrađen od suhog drveta, jasena i prema riječima Halilovića njegova vrijednost je iznimno velika.

Svako veče u vrijeme iftara Ermin Lipović i Rizvo Behrem vrše pripreme oko punjenja topa.  Ideja je nastala sasvim spontano i uz nekolicinu stručnjaka iz ove oblasti napravljena je replika topa. Jedinstven je po tome što je kompletno izrađen od drveta.

Punu podršku ovom projektu dala je i Vlada USK-a na čelu sa premijerom Izudinom Saračevićem. Na ovaj način istakao je Saračević, građane Bihaća podsjećamo na tradiciju. Posebnost je mjesto na kojem se top nalazi.

 

Svako veče sve veći broj znatiželjnika, turista ali i postača posjete plato Kapetanove kule kako bi se na licu mjesta uvjerili u jedinstvenost ovog topa koji će do kraja Ramazana označavati kraj posta.

/rtvusk