Dana 04.06.2022. godine je održano tradicionalno druženje u organizaciji GO SDA Bihać u Topolama.

Prisutnim se obratio predsjednik GO SDA Bihać dr. Emir Šabić. Svim prisutnim je čestitao 32. godisnjicu osnivanja stranke te podsjetio na važne činjenice koje se vezuju za ovu stranku.

Između ostalog je kazao da je SDA zaslužna za političku i nacionalnu reafirmaciju Bošnjaka, nakon stoljeća diskriminacije, degradiranja i pokušaja asimilacije od strane drugih naroda.

SDA je zaslužna za organiziranje otpora prilikom agresije na BiH, zajedno sa svim njenim patriotama dok su neki drugi u tom periodu suspendovali svoje političko djelovanje. SDA je u poslijeratnom periodu bila nosioc izgradnje institucija države i prijenosa ogromnog broja nadležnosti sa entiteta na Državu.

Istakao je da u posljednjih nekoliko godina odolila sesecionistickim pokušajima urušavanja ili ovladavanja ključnim polugama državnog aparata kao što su Državno tužilaštvo, VTSV, Oružane snage BiH, OSA, te da je usprkos brojnim opstrukcijama otkočila NATO i EU put Bosne i Hercegovine.
Važno je spomenuti da predsjednik SDA BiH, Bakir Izetbegović nije pokleknuo pred pritiscima za izmjenu Izbornog zakona koji bi doveo do dodatnih podjela i diskriminacije.

Kazao je da aktuelna federalna vlada, po svim mjerljivim parametrima najbolja poslijeratna Vlada. Istakao je rezultate rada i angažmana Federalnog ministra popljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva mr. Šemsudina Dedića za čijeg su mandata nekoliko puta povećana davanja poljoprivrednoj proizvodnji. Ministarstvo koje je na početku njegovog mandata imalo budžet oko 60 miliona KM, danas raspolaže budžetom od preko 100 miliona KM.
Dr. Šabić je zaključio da je konstanta u prethodne 32 godine, da se SDA perzistentno bori za interese ove države i svih njenih građana. Da nažalost agresija na BiH nikad nije prestala, već da samo mijenja svoje pojavne oblike i da će SDA i dalje odolijevati svim udarima na interese ove zemlje jer SDA ima snagu, kapacitet i podršku dominantnog dijela građana ove zemlje.

Šemsudin Dedić, potpredsjednik SDA BiH i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi Federacije BiH, također se obratio simpatizerima i članovima SDA Bihać gdje je prezentirao realizirane i planirane projekte u finansijskom i infrastrukturnom smislu od značaja za Unsko-sanski kanton sa federalnog nivoa vlasti. Demantovao je opasnu tezu koja se plasira iz ovdašnjih političkih krugova o zapostavljenosti našeg kantona. Naglasio je važnost postojanja zdravih kantonalnih i lokalnih institucija sa osposobljenim kadrovima i kvalitetno pripremljenim projektima kao preduslovima bržeg razvoja, kao i činjenicu da je sadašnja Vlada Federacije BiH izdvojila najviše finansijskih sredstava za podršku budžetima i različitim projektima za Unsko-sanski kanton po raznim osnovama. Takav trend će se nastaviti i u budućnosti.

Posebno je istakao da je SDA najjača bošnjačka i probosanska stranka, koja je otvorena za saradnju sa drugima, u cilju jačanja države BiH, podizanja standarda građana i kvalitete života, na realizaciji strateških planova razvoja i svim drugim pitanjima od značaja za sve građane.

Sve fotografije sa druženja možete pogledati na službenoj Facebook stranici GO SDA Bihać.