Bihaćki aerodrom bi mogao biti u funkciji za tri do četiri godine. Ovo je projekat koji je od velike važnosti, posebno kada se radi o komunikacijskom povezivanju Unsko-sanskog kantona sa ostakom zemlje, ali i od velikog je značaja za ekonomski razvoj Bihaća i cijelog Unsko-sanskog kantona. Eksproprijacija zemljišta za izgradnju ovog aerodroma ide planiranom dinamikom. Da bi se ova dinamika nastavila i da bi sami proces bio efikasan, neophodna je i saradnja svih nivoa vlasti kao i finansijska podrška.

Nakon završetka eksproprijacije zemljišta, moglo bi se krenuti i u izvođenje određenih građevinskih radova.

Kako je kazao gradonačelnik Bihaća Elvedin Sedić (POMAK), i ove godine je Vlada Federacije namijenila sredstva za tu svrhu: “Trenutno realiziraju na način da većina postojećih parcela se kroz sporazume sa vlasnicima rješava i mislim da to ide nekom predviđenom dinamikom”.

Iako je još mnogo posla pri realizaciji ovog projekta, direktor Javnog preduzeća Aerodrom Bihać Anel Hadžić naglašava da bi ova dinamika bila nastavljena i da bi sam proces bio efikasan – potrebna je i neophodna saradnja svih nivoa vlasti, kao i onaj najbitniju dio, a to je finansijska podrška. Također, navodi, ako se nastavi ovim tempom, dobrom komunikacijom i podrškom ostalih čelnih ljudi, aerodorom može biti završen u roku 24 mjeseca: “Onog momenta kad mi dobijemo pravosnažnu građevinsku dozvolu, s tim se podrazumijeva i da je riješena zemlja, aerodrom se može završiti unutar 24 mjeseca. S obzirom na konstrukciju samog projekta i objekata koji su pozicionirani – puno je jednostavnije nego što je to bilo prvobitno zamišljeno, a sve s ciljem brže realizacije stavljanja u funkciju ovog projekta. Mi očekujemo da unutar ovih 24 mjeseca, s obzirom na dinamiku radova i na samu koncepciju izvođenja radova, to se može i završiti”.

Hadžić naglašava i da je potrebno strpljenje i razumijevanja građana s obzirom na to da se radi o velikom projektu koji iziskuje mnogo truda, rada i ulaganja: ”Puno se energije troši na nešto što naši građani još ne vide – o kakvom se poslu i obimu radi, ovo je prvi put u našoj državi da se gradi ovakav projekat, infrastruktura iz temelja. Neophodno je uključiti svu neophodnu infastrukturu što pruža država, a to su državne agencije i ljude koji poznaju ovu metodologiju, a to su stručnjaci iz ove oblasti”.

Sve želje i snovi građana Unsko-sanskog kantona stanu u jednu riječ – aerodrom. Generacijski je to projekat koji ima veliki privredni i razvojni značaj, i za Bihać i za Unsko-sanski kanton. Ako je suditi prema riječima direktora i ostalih čelnih ljudi, ovaj san bi za nekoliko godina za sve građane ovog kantona mogao biti i ostvaren.

https://federalna.ba/storage/fresh_articles/fd%20bihac.mp4?_=3

federalna.ba