Tri dionice magistralnih puteva na prevojima u Unsko-sanskom kantonu (USK) u narednom periodu bi trebalo da dobiju treću traku, što će umnogome olakšati saobraćaj na tom području, posebno u zimskim uslovima. Planirano je to programom modernizacije magistralnih puteva u FBiH “teškim” 150 miliona evra, unutar kojeg je za USK predviđeno 40 miliona eura, a realizovaće ga JP “Ceste Federacije BiH” iz kreditnih sredstava Svjetske banke i drugih međunarodnih fondova.

Naime, izgradnja trećih traka na te tri dionice predstavlja dio tog programa za USK, a olakšaće saobraćaj na tim vrlo prometnim saobraćajnicama u ljetnom i zimskom periodu. Tako je planirano da se izgrade treće trake za spora vozila na dionicama magistralnog puta M-5 Bihać – Bosanski Petrovac na prevoju Ripački klanac, te dionici puta M-5 Bosanki Petrovac – Ključ na prevoju Lanište, ali i na magistralnom putu Bosanski Petrovac – Drvar na prevoju Oštrelj. O svemu ovome bilo je riječi i na konsultativnom sastanku o ovom projektu, koji je održan u Sarajevu, a na kojem su učestvovali i predstavnici opštine Bosanski Petrovac, koja ima veliki interes za realizaciju ovih planova, pošto se nalazi na čvorištu ovih magistralnih puteva.

Zlatko Hujić, načelnik opštine Bosanski Petrovac, rekao je da je za ovu opštinu najinteresantniji bio segment izgradnje trećih traka na planinskim prevojima, odnosno trake za spora vozila, a koja su uključena u ovaj projekt na tri dionice. Prema njegovim riječima, u toku je izrada smjernica i elaborata o eksproprijaciji. Inače, kako je saopšteno, na sastanku u prostorijama preduzeća “Ceste Federacije BiH” je rečeno da se na realizaciji izgradnje novih magistralnih pravaca, te modernizaciji postojećih, očekuje da će u FBiH biti otvoreno 5.000 radnih mjesta. Stanovnici Bosanskog Petrovca i vozači sa kojima smo razgovarali, a koji često prolaze nekom od ovih dionica, ističu da će proširenje tih puteva i izgradnja treće trake biti odlično rješenje.

/nezavisne.com