Nakon tri godine od požara u kojem je stradalo i uništeno gotovo pola kapaciteta u Kantonalnoj bolnici „Dr.Irfan Ljubijankić“ u Bihaću još se daleko od povratka na njene prijašnje kapacitete.

Do sada je u obnovu uloženo oko tri miliona maraka, ali najveći problem je što još nisu obnovljene četiri operacione sale. Uz sve ovo ukupna dugovanja i obaveze ove najveće zdravstvene ustanove u našem Kantonu, koja dostižu 13 miliona maraka, gotovo dovode u pitanje njen normalan rad.

U požaru s kraja jula 2013. godine stradale su operacione sale, laboratorija, mikrobiologija, radiologija, dječija kirurgija, dijagnostika, abdominalna kirurgija i kapaciteti bolnice smanjeni su za gotovo pedeset podsto. Štete su tada procijenje na 1,3 miliona maraka.

Tri godine kasnije zamijenjen je krov na zgradi koja je stradala, obnovljen je središnji dio zgrade, renovirana dijagnostika. Izgrađen je Odjel dječije kirurgije  u šta je  uloženo oko tri miliona maraka. Uz podršku UNDP BIH renoviran je Odjel za plućne bolesti i otvoren detoks i metadonski centar. U okviru projekta energetske efikasnosti koji je finansirala Vlada Češke Bolnica je dobila nove prostorije s kotlovnicom, kuhinjom, vešerajem i tehničkom službom.

Za obnovu operacionih sala, koje su još uvijek najveći problem i nedostatak, i koja je  počela   prije dva mjeseca,  potrebno je osigurati još milion maraka. Nedostatak sredstava usporava sve aktivnosti, ali i dugovanja Bolnice, koja dostižu 13,5 miliona maraka i  gotovo je zaustavljaju u redovnom obavljanju poslova.

Inače, pomoć i podršku u obnovi do sada su pružili Vlada Federacije pola miliona, Vijeće ministara BIH stotinu hiljada, Grad  Bihać 440, Islamska zajednica BiH 203,  Kompanija Meggle 85 hiljada maraka. Općina Centar Sarajevo dala je 50, Vlada Tuzlanskog kantona 45 hiljada maraka. Stigla je i donacija iz Švedske u opremi i lijekovima u iznosu od 200 hiljada maraka, zatim oprema od Bosnameda u vrijednosti od 150 hiljada, i još brojne donacije u opremi, humanitarne akcije i projekti, pojedinačne donacije.  S obzirom na činjenicu da je za obnovu dat i da je pristigao ogroman novac – postavlja se pitanje prioriteta i odlučnosti u rješavanju ovih problema.

Skupština je krajem septembra namjenski dodijelila milion maraka od dobiti „Unsko-sanskih šuma“ za obnovu operacionih sala, jer strašno je da operacione sale, kao srce bolnice, kojoj gravitira 300 hiljada stanovnika, još nisu u funkciji. Prema zaključcima Skupštine i Vlade Kantona više se ne može ništa odlagati niti čekati u realizaciji projekata koji vode obnovi Bolnice.

/rtvusk