Prije tri godine u stravičnom požaru gorjela je centralna zgrada Kantonalne bolnice „Dr. Irfan Ljubijanki, U požaru je izgorio skoro cijeli kompleks, svi krovovi i gornji spratovi bolnice. Nadljudskim naporima vatrogasaca iz Bihaća, Cazina i Bosanske Krupe, pripadnika policije i Oružanih snaga BiH požar je stavljen je pod kontrolu. Pričinjena je velika materijalna šteta, ali, srećom, nije bilo povrijeđenih pacijenata ni osoblja bolnice.

Kantonalna bolnica u Bihaću najveća je medicinska ustanova na prostoru USK sa 870 uposlenika. Kako bi se omogućilo poslovanje bolnice, Vlada Unsko-sanskog kantona početkom jula dala je saglasnost za kreditno zaduženje u iznosu od dva miliona KM. Štete su tada procijenjene na 1,3 miliona KM. Mnogo veće štete napravila je voda poslije požara. Naime, jedno vrijeme se nije smjelo ući u zgradu zbog istražnih radnji. Kako nije bilo krova, kiše su napravile ogromnu štetu. Nezvanično doznajemo da je do sada uloženo blizu tri miliona KM u obnovu bolnice, a pretpostavlja se da je potrebno još milion maraka.

Tri godine nakon požara krivci još uvijek nisu pronađeni, iako u Tužilaštvu Unsko-sanskog kantona tvrde da intenzivno rade na rasvijetljavanju. Kako saznajemo od portparola Tužilaštva USK-a Adnana Tulića, uzrok požara je utvrđen, ali ne i identitet počinioca.

Dosadašnji tok istrage utvrdio je da je požar uzrokovao opušak cigarete, medutim nije utvrđen DNK na opušku. Istraga i dalje traje protiv N.N počinioca. Sada je na policiji i Tužilaštvu da utvrde ko je bacio opušak i izazvao požar, dodao je Tulić.

lako sa smanjenim kapacitetom Kantonalna bolnica i dalje pruža uslugu za oko 300 hiljada stanovnika sa područja kantona.- piše rtvusk.ba