Uhapšeni Omer Ćoragić, Sanel Ćatić i Ismet Mulalić. Ženi iz Bosanskog Novog za kompromitirajući snimak tražili 12.000 eura. Oštećena, znajući da takav snimak ne postoji, sve prijavila policiji.

Trojica muškaraca koji su već neko vrijeme ucjenjivali ženu iz Bosanskog Novog kompromitujućim snimkom za koji su joj tražili novac, uhapšeni su u zasjedi policije iz ovog grada. Policija je privela Omera Ćoragića (35) i Sanela Ćatića (31) iz Velike Kladuše, te Ismeta Mulalića (64) iz Bužima protiv kojih će banjalučkom Okružnom tužilaštvu biti podnesene prijave zbog ucjene.

Kako saznajemo, oštećena je, znajući da takav snimak ne postoji, policiji prijavila da je od početka aprila sa nepoznatog pretplatničkog broja dobila više prijetećih poruka, kojima ucjenjivači od nje traže da im na dogovoreno mjesto donese 12.000 eura, kako snimak sa eksplicitnim sadržajem ne bi dostavili njenoj porodici.

Žena je potom, u dogovoru sa policijom, poslala SMS poruku ucjenjivačima da se nađu na dogovorenom mjestu, gdje će razmijeniti novac i snimak. Međutim, policajci iz Bosanskog Novog tu su napravili zasjedu, te su u večernjim satima uhapsili Omera Ćoragića, Sanela Ćatića i Ismeta Mulalića.

Prilikom pretresa, kod njih su pronađeni i oduzeti mobitel sa pripadajućom SIM karticom, koji su osumnjičeni koristili prilikom ucjenjivanja SMS porukama, te prazan CD, na kojem su navodno trebali donijeti kompromitujući snimak.

Sličan slučaj ucjene dogodio se u martu, kada je 30-godišnji Vedran Bolić iz Banje Luke putem društvene mreže Facebook ucjenjivao V.J. (45) iz Bosanske Dubice, tako što joj je putem ove društvene mreže više puta slao poruke, u kojima je od nje tražio da mu na prethodno dogovoreno mjesto donese 7.000 eura, kako ne bi objavio njen kompromitirajući snimak, sačinjen u proteklom periodu.

Bolić i ucjenjivana žena su se upoznali preko Facebooka, nakon čega su se i uživo vidjeli. Nakon susreta, Bolić je oštećenoj počeo slati prijeteće poruke, kojima je, između ostalog, prijetio da će, ukoliko mu ne plati, kompromitirajući snimak pokazati i njenim kćerkama. Žena se nije dala zastrašiti, te je o ucjeni obavijestila policiju.

/faktor