Najbolji kadet Evrope, Džanan Musa, za nekoliko dana napunit će 17 godina, a iza sebe već ima zapažene nastupe u ABA ligi i najprestižnijem košarkaškom takmičenju Starog kontinenta – Euroligi.

Dragulj naše košarke spreman je za novi iskorak. U narednoj sezoni želi se nametnuti kao lider, osvojiti jedan veliki evropski trofej te za tri godine započeti NBA karijeru. Do tog cilja Musa će najvjerovatnije pokušati doći u dresu Fenerbahčea, koji Musu želi dovesti u svoje redove iz zagrebačke Cedevite.

Kao i večina dječaka njegove generacije, Džanan Musa je sanjao da postane nogometaš. Nakon nekoliko treninga shvatio je da nije napravio dobar izbor. Visinom je odskakao od svojih vršnjaka, što je bio jasan znak da sportsku karijeru treba graditi na košarkaškim terenima. Ubrzo je pokazao svoj raskošni talent i sa 12 godina dobio poziv da iz Bihaća preseli u Sarajevo i trenira u KK „Koš“ pod budnim okom Seje Bukve. Nema sumnje da je to bio prelomni trenutak za Musu, koji je danas zvanično najbolji mladi košarkaš Evrope. Odvojiti se od porodice već u 12. godini nije bilo lako. Nakon toga, svaka naredna promjena adrese je mnogo bezbolnija, pa tako i novi početak u Zagrebu. Kako sam kaže: „Odvojiti se od roditelja s 12 godina je vrlo teško, sve poslije je samo rutina“.

Sjajne igre na EP u Litvaniji i titula najboljeg kadeta Evrope bile su najbolja preporuka da mladi Bišćanin uđe u prvi tim Cedevite, koja nastupa u Euroligi. Takvo iskustvo je neprocjenjivo za jednog tako mladog igrača. Kako i sam kaže, dvoboj protiv Spanoulisa je nešto što se trajno ureže u pamćenje i daje vam podstrek za dalji napredak u karijeri.

Pogledajte trominutnu video priču sa Džananom Musom.