U “Američkom kutku” u Bihaću, održana je radionica namijenjene budućim poduzetnicima, studentima, srednjoškolcima i nezaposlenim osobama koje razmišljaju o pokretanju vlastitog biznisa.

Bila je to prva od tri planirane radionice, koje je organizirala organizacija “Association for Inovative Initiatives”, u saradnji sa organizacijom “Hungary Helps”, Kantonalnom i univerzitetskom bibliotekom u Bihaću te lokalnim ekspertima.

Cilj radionice “Od ideje do održivog biznisa” bio je pružiti praktična znanja mladim ljudima, kako da svoje ideje pretvore u odgovarajući poslovni model, kako da praktično vrše istraživanje tržišta (kupaca, konkurencije, potencijalnih partnera), s posebnim naglaskom na komercijalne online baze podataka i kako da na adekvatan način planiraju i realiziraju online prisustvo svog budućeg preduzeća na Internetu.

U prvom dijelu radionice, učesnici su na konkretnom primjeru poslovne ideje radili na razradi poslovnog modela putem alata “Business model canvas”.

U drugom dijelu su se upoznali su sa praktičnim metodama istraživanja tržišta s ciljem identifikacije potencijalnih kupaca, načinima provjere boniteta potencijalnih partnera, analizi konkurenata, kao i online alatima za procjenu online medija. U trećem dijelu radionice učili su o “ispravnom” načinu primjene digitalnih alata u poslovanju, odnosno o planskom i svrsihodnoj ciljanoj upotrebi pojedinih digitalnih alata, s ciljem ostvarenja marketinških ciljeva.

Voditelj radionice bio je marketing ekspert, van. prof. dr. Kenan Mahmutović sa Univerziteta u Bihaću, koji je po uspješnom okončanju radionice i nagradio dva učesnika radionice sa knjigom “Digitalni marketing: strategije, alati i taktike”.

Prisutnima se obratio i gosp. Denes Vig predstavnik organizacije “Association for Inovative Initiatives”, koji je zahvalio svim prisutnima na učešću, te ujedno i najavio slijedeću radionicu, a koja će se održati 10.10.2023. godine s početkom u 11h u prostorijama “Američkog kutka” na temu “Registracija poslovnog subjekta”, a voditelj radionice bit će van. prof. dr. Albin Muslić.

(YT: Kenan Mahmutović, video: RTVUSK)