U organizaciji KO SDA Unsko-sanskog kantona, večeras je u Bihaću obilježeno 12 godina od smrti Alije Izetbegovića, prvog predsjednika SDA i Republike Bosne i Hercegovine.

Koliko poštovanje Krajišnici odaju rahmetli predsjedniku, pokazuje činjenica da je sala Doma kulture bila ispunjena do zadnjeg mjesta. Organizatori su se pobrinuli da program bude kulturno-edukativnog sadržaja, a najbolji dio je dokumentarni film o Aliji Izetbegoviću kojim je i otvorena akademija. Prisutnima se obratio Sead Kadić, predsjednik KO SDA USK, istakavši doprinos prvog predsjednika koji je udario temelje današnjoj Bosni i Hercegovini.

– Počasni predsjednik rahmetli Alija Izetbegović, ostavio nam je u amanet puno toga, a najviše za što se zalagao bila je socijalno-vjerska pravda i multikulturalnost našeg društva. Zato pozivam sve nas koji obnašamo javne funkcije i vodimo ovu zemlju, da se uvijek i prilikom svakog našeg posla od javnog interesa, prisjetimo ove ljudske veličine i sjetimo se njegovih poruka koje nam je ostavio u amanet – istakao je predsjednik Kadić.

O rahmetli Izetbegoviću govorio je i historičar prof. Nijazija Maslak, koji je u kratkim crtama istakao neke od njegovih najznačajnijih osobina, od kojih je izdvojio pravednost i sentimentalnost koju je imao prema svim kategorijam društva. On je, također, spomenuo i neke od nagrada kojima je Izetbegović odlikovan, kako na Istoku tako i na Zapadu, te zaključio kako je Izetbegović bio veliki intelektualac čije konačne domete će tek otkrivati generacije koje dolaze poslije nas.

/mojusk